Shiitake gomba (Lentinus edodes)
A siitake (Lentinula edodes) gyógyhatású gombafaj. Tumorgátló és a vérkeringési zavarokat enyhítő hatású. Egyes források szerint a legrégebbi termesztett gombafaj. Japánban és Kínában már mintegy 2000 éve termesztik, mára világszerte elterjedt. A csiperke és a laskagomba után a legnagyobb mennyiségben termesztett gomba: évente mintegy 600 000 tonnát termelnek belőle, főleg Kelet-Ázsiában. A siitake vörösbarna színű, közepes termetű, fehér húsú kalapos gomba. Jól szárítható és porítható.Fehérkorhasztó, azaz miután enzimeket kibocsátva lebontja többek közt a fa lignintartalmát, annak színe kivilágosodik.
Elsősorban a távol-keleti országok jóvoltából a shiitake a csiperke után a második leginkább fogyasztott étkezési és a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gomba. Vitaminjaiból főként a B-vitaminokat és a D2-vitamin elővitaminját, az ergoszterint érdemes megemlíteni.
100 g szárított shiitake gombában mintegy 0,4 mg B1-, 0,8 mg Vitamin B2- és 12 mg B3-vitamin rejtőzik. Állatkísérletek során tumorellenes, koleszterinszint-csökkentő és a vírusellenes hatású vegyületeket is találtak a shiitake gombában. Azonban további klinikai vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy valóban használható-e a shiitake gomba az embereket nagy számban megbetegítő a rák és más betegségek gyógykezelésére.
A legfontosabb persze a kiegyensúlyozott étkezés, melynek része a shiitake gomba rendszeres fogyasztása is. Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micélium-kultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait. A lentinánt az egyik, mely megállítja vagy lassítja a tumor növekedését. A lentinánt és egyéb shiitake hatóanyagokat leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (pl. gyomor-, máj-, végbél- és tüdőrák, valamint leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére használják.
Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget. Egy másik komponense, az aktivált hexóz-tartalmú vegyület (más néven 1,3-béta-glükán), csökkenti a daganat aktivitását, és csökkenti a rák kezelésére használt kemoterápia mellékhatásait.
A gombák tartalmaznak eritadenine-t is, amelyről úgy gondolják, hogy a koleszterinszint csökkentésében van nagy szerepe, hiszen gátolja a koleszterin felszívódását a véráramba. Ezeket az állításokat jelenleg is klinikailag vizsgálják.