Acerola (Malpighia glabra, barbadoszi cseresznye, cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry)
Az acerola vagy barbadoszi cseresznye (Malpighia glabra, cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry) mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, piros gyümölcsöt terem, ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában.
A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5 %) tartalmaz C-vitamint, ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül sok káliumot, magnéziumot és A-vitamint is tartalmaz. A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták.
Egy maroknyi friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast. Manapság az acerolából bőrápoló szereket készítenek, de jó hatású a vérszegénység, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, reuma és TBC fertőzés esetében is.
Az acerola leve egy népszerű és elterjedt ital Brazíliában, legalább annyira, mint mondjuk Észak-Amerikában a narancslé. Hagyományos gyógyszerként alkalmazzák láz és vérhas esetén. Gyulladáscsökkentőként, asztringensként, a máj és a vese stimulálására, vízhajtóként, valamint a szív egészségének megőrzésére ugyancsak alkalmazzák, de a sebek gyógyulásának gyorsítására is használják.
Hasznosnak bizonyult emellett vérszegénység, cukorbetegség, májproblémák, magas koleszterinszint, rheuma, TBC, és különféle betegségekből való lábadozás esetén. Észak-Amerikában elsősorban magas C-vitamin tartalmának köszönheti népszerűségét, így az alternatív gyógyászatban és antioxidánsként alkalmazzák. Amíg a camu-camu nem került a köztudatba (Myrciaria dubia) addig az acerolát tekintették a leggazdagabb C-vitamin forrásnak mind közül.
A narancs hozzávetőleg 500-4000 ppm C-vitamint, vagy aszkorbinsavat biztosít, míg az acerola esetében ez a szám 16000-172000 ppm! Az Acerola akár 4,5% C-vitamint is tartalmazhat, szemben egy meghámozott narancs 0,05%-ával. Az Acerola C-vitamin tartalma az érettség, az évszak, a klíma és a termőterület függvényében változó lehet. Amikor a termés elkezd érni, vitamintartalmának jelentős részét elveszíti, éppen ezért a legtöbb, ipari felhasználásra termesztett Acerola még zöld állapotban kerül betakarításra.
Az acerola gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5 %) tartalmaz C-vitamint. Több mint 50-szerese a narancs C-vitamin tartalmának, ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. (100 g gyümölcs 1677 mg C-vitamint tartalmaz.) Ezen kívül sok káliumot, magnéziumot, A-, B1-, B2- és B3 vitamint is tartalmaz. Antioxidáns hatásáért sokan szeretik.
Az acerola bár cseresznyének látszik, valójában citrusféle. C-vitamin tartalma több mint 50-szerese a narancsénak. (Egyes becslések szerint ez a szám még sokkal nagyobb.) Érdekessége, hogy ez a magas C-vitamin tartalom az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Az acerola jótékony hatású vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma és TBC fertőzésre is, továbbá vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén.
Laboratóriumi kísérletekben kimutatták az acerola tumor sejteket pusztító hatását, s vannak állatkísérleti eredmények, amely szerint a tüdőrák előrehaladását lassíthatja, illetőleg kialakulásának esélyét csökkentheti. Sokan nem is tudják, hogy valamikor Magyarországon is nagy acerola ültetvények voltak, azonban a kevés gyümölcshúshoz képest túl nagy helyet foglalnak el a magjai, az íze is savanyú volt, ezért haszontalannak találták és kivágták, kiirtották.
Szerencsére Erdélyben még találhatók vegyszermentes, biológiailag tiszta környezetben acerola ültetvények.