Ananász (Ananas)
Annak ellenére, hogy kis hazánkban szinte csak egy fajtája, a Cayane ananász kapható, addig világszerte több száz fajtáját tartják számon. Mind közül a legédesebb a Victoria ananász, melynek színe sötétebb az ismerteknél. Nem csak sárga, hanem piros ananász (Red Skin) is létezik, melynek neve is elárulja, hogy pirosas héjjal rendelkezik. Nagyon fontos, hogy friss ananászt fogyasszunk, mert a konzerv ananász általában cukros lében van tartósítva, emellett rengeteg adalék anyagot tartalmaz.
Nagyságrendekkel hatékonyabb akár zsírégetéshez, akár tisztítókúrához a friss ananász, melyet manapság már nem nehéz beszerezni a piacokon. Kalóriatartalma igen alacsony, a mindössze 57/100 gramm kalóriát tartalmazó ízletes gyümölcs segít helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Értékes tulajdonsága a benne található bromelin enzim is, amelynek a fehérje emésztésében van szerepe, és segítséget nyújt a zsír elégetésében.
A bromelint az ananász szárából és terméséből vonják ki. Ez egy olyan emésztést segítő enzim, amely segíti a fehérjék lebontását, és javítja a tápanyagok felszívódását. A fehérjéket sokkal nehezebben emésztjük, mint a szénhidrátokat, ezért végső soron a bromelin közvetett módon elősegíti izmaink növekedését is. Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol az egészségünkre, mivel A-vitamint, B-vitamint és C-vitamint, folsavat, káliumot, cukrot, gyümölcssavat és rostanyagot tartalmaz. Folsavtartalma a vörös és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék képződésénél játszik szerepet.
Jó kiegészítője a különféle fogyókúrás étrendeknek, és a tisztítókúrák elmaradhatatlan gyümölcse, mivel fogyasztása után a szervezetből gyorsan ürülnek a méreganyagok. Alkalmazzák élénkítő, vizelethajtó, emésztést segítő, méregtelenítő és tisztító hatása miatt is. Ugyanakkor csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. Fogyasztható akkor is, ha a beteg gyomor már semmit nem tud elviselni. Székrekedés ellen is tökéletes. Az ananász legértékesebb tulajdonsága a benne található bromélia enzim, amely a fehérje emésztésében nyújt segítséget.
A test többi részére is hat, nemcsak az emésztő szervekre. Közvetett úton tulajdonképpen az egész testre hatást gyakorol. Segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát. Az ananász erős, jellegzetes gyümölcs, és erőteljesen hat az immunrendszer működésére, számottevően növeli a test ellenálló képességét.
Menstruációs zavarok esetén is ajánlatos az ananász fogyasztása: fájdalomcsillapító hatása enyhítheti a menstruációs görcsöket, és a folyást. A trópusokon nemi erő fokozására mézzel és chilivel ízesített ananászlevet fogyasztanak.