Avokádó (Persea americana, ahuacacuahat, herefa)
A nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. A mexikói fajának a neve Persea gratissima. A legelterjedtebb fajta a sötét színű, durva héjú Hass avokádó, a finom héjú, világoszöld Fuerte avokádó, illetve tavasszal előfordulhat a nagy kerek Reed avokádó.
A gyümölcs tömegének 20-25 százaléka zsír, amelynek több mint fele egyszeresen telítetlen zsír. Egy félbevágott közepes méretű avokádó gazdagabb káliumban, mint egy egész banán, a benne található nátrium szintje pedig alacsonyabb. Az avokádó csekély cukortartalma miatt, mint tápláló termés cukorbetegek számára is értékes.
Az érett termésekből A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, jól eltartható olajat préselnek, amely a kozmetikai iparban és étkezési olajként is hasznosítható. A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld „vaja” az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké.
Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya. Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga.
Fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre.
Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos-munkákhoz és fafaragásokhoz.
Különösen javasolt kisgyermekeknek és időseknek a fogyasztása, mert serkenti az idegszálak képződését, erősíti az idegrendszert. E-vitamin tartalma kiemelkedő!