Chlorella alga (Chlorella vulgaris)
Állítólag az összes növény közül a chlorella tartalmazza a legtöbb klorofillt, illetve jelentős arányban tartalmaz B-, C- és E-vitaminokat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint nyomelemeket: vas, mangán, cink, réz, kobalt (aminosav kelát-kötésben). A chlorella azonban többrétegű cellulózból álló sejtfallal rendelkezik, amelyet az emberi emésztőrendszer nem képes feltörni. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő eljárással felnyissák a sejtfalat, és kivonatokat készítsenek az algából.
Számos tudományos publikáció szerint a chlorella alga, pontosabban annak kivonatai hatásosak az anyagcsere-folyamatok serkentésében. Alkalmas pl. a koleszterinszint csökkentésére. A klorofill ugyanakkor igen jótékony hatású az egészséges bélflórára. Magas ballasztanyag-tartalma (cellulóz) javítja a bélműködést is.
A chlorella további különlegessége, hogy szervezetünkben megköti a mérgeket, káros anyagokat, és segít azokat eltávolítani onnan. Ebben főként a komplex sejtfal játssza a főszerepet. A chlorella algát leginkább a fémek és nehézfémek, pl. amalgám és palládium kivezetésére használják.
A chlorellának kiemelkedő a klorofill tartalma, aminek köszönhetően segít kigyógyulni a különféle sérülésekből és fekélyekből. Védi ezen túl a sejteket a szabadgyökökkel szemben, és pozitívan hat a sejtregenerálódásra. Erősíti a stresszel szembeni ellenállást is, sőt rendszeres szedése során a testszag is csökken. Említésre méltó még magas lúgtartalma, mely segít helyreállítani, illetve fenntartani a szervezet sav-bázis-egyensúlyát. (A test legnagyobb részén ugyebár az enyhén lúgos kémhatás az egészséges állapot.)
A chlorella gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C- és E-vitaminban. A chlorella ezeket a tápanyagokat egy komplett csomagban biztosítja, mely messze felülmúl bármely mesterségesen előállított formulát. A chlorella tele van bioaktív magnéziummal, mely többek közt javítja a vércukorszintet, a szív egészségét, a mentális egészséget és a segíti a relaxációt. A chlorella tartalmaz káliumot, vasat és kalciumot is nagy mennyiségben. A chlorella gazdag fehérjeforrás, melyben egyensúlyban vannak a fontos aminosavak, köztük az olyan esszenciális aminosavak, melyeket a szervezet nem tud előállítani.
Ezek felelősek a test sovány szöveteinek és ingerületátvivő anyagainak újjáépítéséért, valamint a szervezet számos funkciójában szerepet játszanak. A klorofill zöld pigment, mely nemcsak a chlorella színét adja, de számos egészségvédő hatással is rendelkezik. A klorofill rengeteg pozitív hatásán túl, kiemelhető az immunerősítő, lúgosító és gyulladáscsökkentő hatás, de még a rossz lehelet ellen is hatékony.
Napjainkban a toxinok szinte mindenhol veszélyeztetnek minket: az élelmiszerek, a levegő, a víz, a kozmetikumok, a tisztítószerek, de még sok esetben a ruhák festékanyagai is, melyeket magunkra öltünk. Ezért fontos, hogy megadjuk a szervezetünknek azt, amire a méregtelenítéshez szüksége van, hogy megszabadítsuk a káros anyagtól, amivel nap, mint nap találkozik.
A Távol-Keleten az algákat szemes gabonákkal és szójával együtt fogyasztják, mivel így még erőteljesebb a méregtelenítő hatásuk. Japánban úgy tartják, hogy az algák bizonyos mértékig megvédenek a környezeti sugárártalmaktól is (nukleáris, illetve röntgensugárzás). Ezen kívül az algák jótékony hatását tapasztalták a rák megelőzésében, és a már kialakult betegség kiegészítő kezelésében.