Íme, a C-vitamin egyik jobbkeze: az E-vitamin!
Az E-vitamin nélkülözhetetlen immunrendszerünk hatékony működéséhez, a C-vitaminnal összefogva. Szervezetünk vitaminok hadának erősítésével és pajzsa mögött indul harcba a kórokozók ellen. Ezt nevezzük az immunrendszer erősítésének, ami nem üres szócséplés. Korábban írtunk arról, hogy a C-vitamin aktívan támogatja a védelmet, de önmagában is harcol.
Az A-vitamin a "kapukat" őrzi eltökélten, míg a D-vitamin harcba szólítja testünk katonáit. A hatékonyság növelése érdekében azonban csatába kell indítanunk az E-vitamint is.
E vegyület egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme, és antioxidánsként részt vesz a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítésében. Az antoixidánsok közül ez nyújtja a leghatékonyabb védelmet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, ugyanis képes beépülni az LDL-koleszterinmolekulába, és megakadályozni oxidációját.
Épp a szabadgyökök megkötése révén válik nélkülözhetetlenné az immunrendszer működéséhez is, mivel az immunsejtek nagyon is érzékenyek a szabadgyök-reakciók káros hatásaira. Az E-vitamin szintje erősen meghatározza az immunsejtek válaszkészségét, a leghatásosabban a C-vitaminnal együtt alkalmazva fejti ki hatását. Utóbbi ugyanis segíti az E-vitamin felszívódását. E két vegyület együttesen gátolja az érmeszesedés kialakulását is.
Elsődleges forrás a növényi olajok, a dió, mandula, tojás, tej. Általában a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, ezért fogyókúra, diéta során ugyanúgy szükség lehet "mesterséges" pótlására, mint immunerősítés idején. Jelentős tüneteket, izomsorvadást, meddőséget, vérszegénységet nagymértékű hiánya okoz, túladagolása fejfájással, szédüléssel, izomgyengeséggel, kettős látással jár. A napi ajánlott bevitel felnőttek részére 12 milligramm.