Mire jó a kálium a szervezetben?
A kálium rendkívül fontos makroelem, többek között segíti a szív működését, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, valamint segít megfelelő szinten tartani a vérnyomást és szabályozza a vércukor szintjét. Hiánya komoly problémákhoz vezethet.
Az emberi szervezetnek számos makro- és mikroelemre van szüksége a megfelelő működéshez, ezeket beviteléről a táplálkozás során kell gondoskodnunk. Kiegyensúlyozott étrenddel a legtöbbször ez meg is van, ám viszonylag kevesen mondhatják el, hogy mindennapi trendjük összetevők szempontjából ideális. Ha testünkben valamiből hiány keletkezik, azt nem adja tudtunkra olyan egyértelmű módon, mint az éhség vagy a szomjúság, hanem csak a hiányállapot tüneteiből következtethetünk. Ezért lehet fontos a tápanyagok tudatos pótlása is az étrend kiegészítéseképp – személyre szabottan, szakember tanácsa alapján.
Az egyik fontos elem a kálium. Makroelem, ami azt jelenti, hogy szervezetünk napi szükséglete meghaladja a 100 mg-ot, egészen pontosan nőknek 2,6, férfiaknak 3,4 gramm a javasolt mennyiség. Szinte minden állati és növényi élelmiszerben megtalálható, ugyanakkor gyorsan csökken a szintje, ráadásul a fokozott izzadás, a túlzott diéta, a kávé, a cukor, az alkohol vagy a vizelethajtás fokozza a káliumvesztést. És miért ban rá szükségünk? A kálium
- segíti a szív működését, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését;
- hozzájárul az idegrendszer, az izmok normális működéséhez;
- segít megfelelő szinten tartani a vérnyomást;
- szabályozza a vércukor szintjét;
- fontos szerepe van a sejtek számára szükséges anyagok szállításában;
- szükség van rá több enzim működéséhez.
Mindenképpen érdemes odafigyelni, mert a túl alacsony káliumszint komoly problémákhoz vezethet. Megnő például a magas vérnyomás, szívbetegség, stroke, ízületi gyulladás, emésztési zavarok és a meddőség kockázata. Emeleltt megzavarhatja a vese kalciumkiválasztást, aminek vesekőképződés lehet a következménye. A szakértők nem tanácsolják a fokozott káliumfogyasztást vesebetegeknek. Érdemes a kockázati tényezőket a kezelőorvossal áttekinteni. Túladagolása is lehetséges, illetve egyes esetekben egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, így mesterséges pótlása előtt tényleg ajánlott tájékozódni.