Olaj a tűzre a nátrium!
Rengeteg sót fogyasztunk, a túladagolt nátrium pedig magas vérnyomást okoz. Mint ásványi anyag, a nátrium létfontosságú az emberi szervezet számára, testünk 80-100 grammot tartalmaz belőle. Ebből egy kis részt a kötőszövetek és a csontok raktároznak, a nagyja oldott állapotban van. Szerepe a folyadékháztartás, az ozmotikus nyomás fenntartásában van, de elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél és az izomműködésnél is.
A nátrium alapvető, természetes és bőséges forrás a só. Ételeink elképzelhetetlenek nélküle, a történelem során számtalanszor fizetőeszközként is használták. Arról viszont, hogy egészségünk szempontjából mennyi sóra van szükségünk, nincs egységes álláspont. Napi fél és két gramm nátriumbevitel között oszlanak meg a vélemények, de a gyakorlatban ez mindegy is: átlagos táplálkozási szokásaink mellett öt-tizenöt gramm nátriumot juttatunk a szervezetünkbe nap mint nap.
Nem arról van szó, hogy ízlésficamban szenvedünk és az ételeket túlsózzuk. Persze, a nátrium egy része az asztali sótartóból kerül a szervezetünkbe, de az élelmiszergyártás során rengeteg sót használnak. Ez az ásványi anyag tehát gyakorlatilag minden táplálékunkban megtalálható, ha természetes módon nem is, hát az élelmiszeripar jóvoltából, így hiányával mai táplálkozási szokásaink mellett semmiképp nem kell számolnunk.
Túladagolása viszont az arra érzékenyeknél a vérnyomás emelkedését okozhatja, illetve magas vérnyomás betegséget idézhet elő.