Egyen mézet minden nap!
Antibakteriális, immunerősítő, egyes esetekben az antibiotikumnál is hatékonyabban pusztítja el a kórokozókat. Minden nap kellene mézet fogyasztanunk.
A virágpor méhek szervezetében alakul édes, folyós, ragacsos mézzé. Már négyezer éve is használták a gyógyászatban főleg sebek kezelésére, de epebántalmak, székrekedés esetén is alkalmazták. Sokáig a méz volt az európaiak egyetlen édesítőszere, a cukrot nem is ismerték, később pedig az átlagember számára megfizethetetlenül drága volt.
A méhek mindig egy adott területen gyűjtenek, ezért a különböző növények virágzását kihasználva a méhészek számtalan fajtamézet képesek előállítani. Ezek magukban hordozzák adott növény minden előnyös tulajdonságát azzal a különbséggel, hogy a kis rovarok által "előemésztett" mézből az emberi szervezet sokkal jobban tudja hasznosítani a hatóanyagokat. Érdemes tehát válogatni a különböző mézek között.
A méz közel 70 féle fiziológiai- és gyógyhatással bír. Magas ásványi anyag és vitamintartalma mellett jól ismert baktériumölő, fertőtlenítő hatása. Laboratóriumi körülmények között eredményesnek bizonyult makacs torok-, orr- és fülfertőzés ellen: elpusztította a baktériumokat, ráadásul a legtöbb esetben hatásosabbnak bizonyult az antibiotikumoknál. Kedvezően hat az izomzat működésére, jót tesz az emésztésnek, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.
Virágpor-allergiában szenvedőknek nem ajánlott, de naponta egy pohár langyos, mézes tej kiváló immunerősítő.