Érik a cseresznye - miért jó ez?
Mert rengeteget ehetünk belőle frissen, így részesülve számtalan jótékony élettani hatásából. Szerencsére az egyik legízletesebb gyümölcsünkről van szó, így nem nagy kihívás jócskán fogyasztani belőle.
Átlagosan 80 százalékos víztartalmának köszönhetően a cseresznye kiváló szomjoltó, alacsony tápanyagtartalmának köszönhetően pedig a fogyókúrázók jó barátja, akár napi fél kilót is bűntudat nélkül megehetnek belőle. Gyümölcscukor-tartalma attól függ, mennyire érett, de 100 grammra - ez nagyjából egy maréknyi cseresznye - átlagosan 13 gramm szénhidrátot számolhatunk.
Magas ásványianyag- és vitamintartalma miatt segít megőrizni a szellemi és fizikai frissességet, lendületet ad a naphoz. vízhajtó tulajdonsága is segíti a súlyvesztést, ám hasznos lehet a szív- és érrendszer karbantartásához is.
Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, de gazdag A-vitaminban, megtalálható benne B1-, B2- és B6-vitamin, riboflavin, folsav, niacin, pantoténsav és biotin is. Az ásványianyagok közül a vasat káliumot, foszfort, kalciumot és nátriumot érdemes kiemelni. Ezen anyagok kedvezően hatnak a csontok és a fogak fejlődésére, ezért gyerekek számára kifejezetten hasznos csemege.
De nemcsak frissen ér sokat. A csersznyekocsányból készült termékeket például természetes vízhajtóként tisztítókúrákhoz ajánlják, a gyümölcs szárítva pedig kiváló "teapótlék".