Ez a zöldség főzve a leghatékonyabb
A sárgarépa egyik legnagyobb értéke magas bétakarotin-tartalma, a mi szempontunkból pedig akkor hasznosul a legtöbb ebből a vegyületből, ha a répát főzve fogyasztjuk. Erős antioxidáns, immunerősítő, jót tesz a bőrnek, és feltölt A-vitaminnal.
A sárgarépa gazdag C- és K-vitaminban, de nagyobb mennyiségben tartalmaz B 1 , B 2 , B 6 és E vitamint is. Kalóriatartalma alacsony, rosttartalma viszont magas, ami egészségügyi szempontból ugyancsak növeli az értékét. tovább emeli értékét. Esetében a legfontosabbak mégis a karotinok, köztük a sárgarépában nagy mennyiségben előforduló béta-karotin.
Élettani szempontból rendkívül fontos vegyület, szervezetünk ugyanis a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. Ez már csak azért is lényeges, mert a „kész A-vitamint” túladagolhatjuk, így viszont csak a szükséges mennyiségben képződik. Emellett remek antioxidáns. A répa fogyasztása jót tesz a bőrnek és hatékony immunerősítő, az ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket találunk benne.
Sárgarépa és béta-karotin összefüggésében pedig a főzés kifejezetten jót tesz. A répa vastag sejtfalai miatt ugyanis a benne lévő béta-karotin mindössze 25 százalékban, azonban ha főzéssel megpuhítjuk a sejtfalakat, a szervezet számára a béta-karotin akár 50 százaléka is hozzáférhetővé válik.
A sárgarépa egyébként egyike a legfontosabb. leggyakrabban használt zöldségeinknek, az Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok nemesített formája. Már a római korban megkezdték nemesítését, a világon számos színváltozata (lila, piros, fehér, sárga) elterjedt. Az itthon legismertebb narancssárga változat a XVII. században jelent meg.