Gyengülnek a zöldségek és gyümölcsök

Már semmi nem a régi, a megfelelő vitamin és ásványianyag pótlására egyre nagyobb szükség van étrend-kiegészítőkre. Azért körültekintően bánjunk velük.

Sokszor hangzik el kritikaként, hogy a termőföldek túlhasználása, kimerítése miatt a növények beltartalma egyre értéktelenebb, közel nem jutunk belőlük annyi vitaminhoz és ásványianyaghoz, mint akár csak évtizedekkel ezelőtt.

Az utóbbi idők tudományos eredményei alapján valóban megfigyelhető némi tápanyagcsökkenés - mondja Shenker-Horváth Kinga dietetikus. Ennek ellenére a zöldségek és gyümölcsök még mindig vitaminban és ásványianyagokban leggazdagabb élelmiszereink, mindenképp étrendünk szerves részét kell képezniük.

A legújabb ajánlás szerint arra kell törekednünk, minél több színből válasszunk, ezzel sokféle értékes anyaghoz juthatunk.

Nyilvánvalóan sokszor van szükség étrend-kiegészítőkre is, ám szedésük előtt ajánlott egy vizsgálatot elvégezni és szakemberrel egyeztetni arról, hogy mit, miből és mennyit. Ezzel számos problémát kerülhetünk el:

  • A rosszul összeválogatott hatóanyagok gyengíthetik, semlegesíthetik egymás hatását.
  • Egyes vitaminokat túladagolhatunk, másokból csak egyszerűen felesleges sokat fogyasztani, mert a többlet nem hasznosul.
  • Az engedély nélkül árusított étrend-kiegészítők az egészségre is ártalmasak lehetnek.