A tahini finomra őrölt szezámmagból készül. Krémek, fasírtok, szószok és sütemények alapanyaga.
Több változata ismert. Készülhet hántolt vagy hántolatlan szezámmagból - előbbit a Közel-Keleti konyha használja,az utóbbi a kínai, koreai és japán ételek kedvelt összetevője. A hántolatlan változatnak magasabb a tápértéke, viszont keserűbb az íze.

Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló, annyi különbséggel, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.

Üvegben a tahini tetejét olajréteg fedi, ez csak a rostosabb szárazanyagtól különváló szezámolaj. Felhasználás előtt össze kell keverni. A tahinit tároljuk a hűtőszekrényben! Mivel nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, érzékeny a fényre és a hőre. Hűvös helyen tovább eltartható.

Tápérték 100g termékben:
Energia: 2478kJ/592kcal
zsír: 53,01g
ebből telített zsírsavak: 7,42g
szénhidrát: 21,5g
ebből cukrok: 0g
fehérje: 17,4g
só: 3,5g

Összetevők: fehér szezámpaszta.
Kirkagac termékek »