20 g-os őrölt ceyloni fahéj; Fűszerész termék az egészséges élelmiszerek kedvelőinek.

Fűszerként hazánkban két féle fahéjjal találkozhatunk, az egyik a kínai fahéjfa (cinnamomum cassia, c. aromaticum) a másik a drágább, ceyloni fahéjfa (cinnamomum zeylanicum, cinnamomum verum) A két fából származó fűszerek tulajdonságai eltérnek egymástól: illatukban, kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a kínai 1-3 mm vastagságú. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület. A kumarin olyan vegyület, mely hatással van a véralvadásra és a máj működésére. Európában több ország élelmiszerbiztonsági hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os kumarintartalmú cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt.

Fűszerész termékek »

Címkék:

fahéjfűszerész