A feketeretek (Raphanus sativus niger) előkelő helyet foglal el konyhakerti növényeink között élettani hatásainak köszönhetően.
30 ml-es csepp, Bálint Cseppek termék a jó emésztésért, epebajok ellen.
Egy mondás szerint a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság. Ez persze inkább azokra a retekfélékre igaz, amelyek sok rostot és illóolajat tartalmaznak. A retek nagy mennyiségben tartalmaz tiocianátokat. Alkalmazása: belsőleg: naponta az esti étkezés után 1x21 csepp.
A feketeretek - erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. A feketeretek a Keresztesvirágúak (Cruciferae) családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár és egyéb retkek. A fekete retket a Közel-Keleten ősidők óta termesztik. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül. A különféle retkekből Kínában mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi átlag fogyasztás, mifelénk nem éri el a 2 kg-ot. Alakja lehet hosszúkás vagy kerekded. Íze kesernyés, csípős. Általában azt javasolják, hámozzuk meg használat előtt, azonban elképzelhető, hogy alapos tisztítás után, hámozás nélkül is alkalmasnak találjuk majd fogyasztásra. Fogyasztás előtt egy órával lesózva szárazabb húsokhoz, szendvicsekhez kitűnő - akár savanyúságot helyettesítő - kiegészítő lehet. A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-, B1-, B2- vitamin, valamint tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint. A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, és illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek). A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is. A feketeretek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén. A retek felhasználásakor külső bőrét ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne. A feketeretek vitamin tartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatású, segít a felgyülemlett víz eltávolításában. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epe utak sima izomzatát. Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a feketeretek, és abból is a reteklé-kúra. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ezenkívül a retek leve sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást. A retek frissen préselt nedve baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.