Immunstimuláló, regeneráló, allergiaellenes és antioxidáns hatású.
55 g-os tea; Energy termék az erős immunrendszerért.
Gyulladásos megbetegedések (vírusok, baktériumok, gombák), asztma, reuma, ízületi gyulladás, emésztőrendszeri megbetegedések és menstruációs zavarok esetén ajánlott. A dél-amerikai növény (latin nevén: Uncaria tomentosa) gyökérkérgét már legalább 2000 éve használja gyógyászati célokra az emberiség. Köszönettel tartozunk a perui indiánoknak, amiért tudásukat megosztották a misszionáriusokkal, az utóbbiak pedig a csodálatos szubsztanciáról szóló ismereteiket magukkal hozták a legkülönbözőbb betegségek által sanyargatott civilizációnkba.
A macskakarom az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve a széles nyilvánosság megérdemelt figyelmét az után vívta ki magának, hogy napvilágot látott a hír: egy bizonyos Don Luis nevű, 78 éves beteg a gyógyteának köszönhetően teljesen kigyógyult előrehaladott stádiumban levő tüdőrákjából. A macskakaromból készített főzet ugyanis erős antioxidáns, immunstimuláló, és elsősorban daganatellenes hatású. Egyes kutatók szerint antioxidáns képessége 300-szor nagyobb, mint a C-vitaminé, és akár 60 %-kal is képes növelni az immunitást. Ellenjavallatok: mivel hihetetlenül hatékonyan serkenti az immunrendszert, használata problematikus lehet immunoszupresszív terápiában (szervátültetés, valamint kortikoszteroidok használata előtt és után). Alkalmazása nem javasolt továbbá autoimmun betegség, sclerosis multiplex (SM), hormonkezelés esetén, valamint vér vagy vérszármazék transzfúziója után. Figyelembe kell venni azt is, hogy a macskakarom-tea csökkenti a vérnyomást, és ez problémát okozhat vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedő betegeknél vagy állapotos nőknél. A tea használatának fent felsorolt korlátozásai azonban csak még inkább bizonyítják ennek a nem hétköznapi gyógynövénynek a kiemelkedő hatékonyságát. Elkészítése: 1 liter vízben főzzünk fel 1 evőkanál kérget. A nagyobb hatékonyság céljából érdemes a növényt a tea főzése előtt 1-2 órán át hideg vízben áztatni, majd kb. 20 percig főzni, és utána állni hagyni, egészen addig, amíg ki nem hűl, majd átszűrni. A tea szép rózsaszínű lesz, kellemes íze pedig a keserűmanduláéra emlékeztet. Mire jó? Kiválóan alkalmas vírusos, bakteriális vagy gombás eredetű gyulladásos megbetegedésekben (influenza, kötőhártya-gyulladás, húgyhólyaggyulladás, ízületi gyulladás, gyomor- vagy bélgyulladás), továbbá szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeknél. Utóbbi hatása számos daganatos betegségek kezelésekor beigazolódott: tüdőrák, petefészekrák, bőrrák, agydaganat, bélrák, gyomorrák, melanoma, leukémia és B típusú lymphoma. A növény daganatellenes hatása az apoptosis ("programozott sejthalál") támogatásában rejlik. Ez egyfajta természetes, a sérült sejteket, így a rákos sejteket is eltávolító, önfenntartó mechanizmus. Nemcsak a sérült sejtek eltávolításában, hanem a régi sejtek pótlásában is fontos szerepet tölt be.