Bokrosgomba
A bokrosgomba immunerősítő, támogatja a májműködést, segíti a szív- és érrenszert, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. Legfontosabb jótékony összetevői a béta-glükánok.
A bokrosgomba vagy ágas tapló (Grifola frondosa) leginkább japán nevén ismert: maitake. Ez egy szóösszetétel, táncoló gombát jelent, ami az egymással fedésben lévő legyezőszerű kalap ihletett. Lombos fák tövében nő, ehető taplógombafaj. Mindig tömegesen, „bokrosan” jelenik meg, egy-egy telep átmérőhe 20-50, magassága 10-30 centiméter, számos legyező vagy nyelv alakú termőtest alkotja, amely egyetlen széles tönkből ágazik szét.
Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, főleg tölgy és szelídgesztenye törzsén vagy tuskóján nő. Magyarországon is honos, ám hazánkban védett, eszmei értéke 10 ezer forint. Japánban a bokrosgombák óriásira nőhetnek, átmérője az egy métert is elérheti, súlya pedig a 20 kilogrammot.
Kelet-Ázsiában, pontosan Japánban és Kínában évszázadok óta alkalmazzák gyógygombaként, elsősorban az immunrendszer erősítésére, vérnyomáscsökkentőként és zsíranyagcsere-zavarok esetén.
A bokrosgomba beltartalma
Gazdag ásványi anyagokban, főleg kalciumban, magnéziumban és káliumban, a vitaminok közül B2- és D-vitamintartalmát kell kiemelni. Utóbbi esetben ergoszterinről, a D2-vitamin előanyagáról van szó.
Legfontosabb jótékony összetevői a béta-glükánok, amelyek rendkívüli módon erősítik az immunrendszert, illetve erős antioxidánsok, megkötik a daganatos megbetegedéseket okozó szabadgyököket.
Bővelkedik fehérjékben és lipidekben, illetve jó az íze és 100 grammja mindössze 30 kalóriát tartalmaz, vagyis segíti a súlycsökkenést. A bokrosgombának helye van a kiegyensúlyozott étrendben, hosszú távon segít megőrizni az ember egészségét.
A bokrosgomba hatása
A bokrosgombát tehát nem csak élvezeti értéke miatt, vagy a tartós súlycsökkenés érdekében érdemes fogyasztani, hanem egészségügyi hatásait is érdemes kihasználni. Ismert, de tudományosan nem minden esetben bizonyított hatásai:
- erősíti az immunrendszert;
- támogatja a májműködést;
- csökkenti a vérnyomást;
- mérsékli a vér cukor- és koleszterinszintjét;
- hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez;
- segíthet daganatos megbetegedések ellen;
- enyhíti a kemoterápia negatív hatásait;
- védi a szívet és az érrendszert;
- csökkenti az allergia és a szénanátha tüneteit;
- elősegíti a fogyást.
A bokrosgomba adagolása: kinek mennyi?
Mivel egy alapvető élelmiszerről, étkezési gombáról beszélünk, korlátok nélkül fogyasztható, elkészítéséhez számtalan recept áll rendelkezésre.
Amennyiben gyógyhatású készítmény formájában alkalmazzuk, mindenképp érdemes előtte orvossal konzultálni, illetve szigorúan betartani a terméken feltüntetett utasításokat.