Shiitake

A shiitake étkezési és gyógygombaként is megállja a helyét, rendkívüli immunerősítő, védi a szí- és érrendszert, segíthet megelőzni egyes tumorok kialakulását. A népi gyógyászatban neki tulajdonított hatások jó részét klinikai vizsgálatok részben igazolták, a kutatások jelenleg is folynak. 

A shiitake (Lentinula vagy Lentinellus edodes) egy Japán és Kína területén őshonos ehető gomba, kétezer éve szolgál étkezési célokat, és gyógyhatása is ősidőkóta ismert. Japán neve, a shiitake életmódjára utal, a shii nevű fán élősködő gomba: elhalt keményfákon élősködik, mint a tölgy, a bükk vagy a dió. A kínaiak inkább a konyha felől közelítik, ők kissé hagymára és fokhagymára emlékeztető kalapja miatt jó illatú gombának hívják. 

Színe a világostól a sötét barnáig terjed, kalapjának átmérője 5-10 centi, húsa fehér vagy kissé sárgás. A laska és a csiperke után a shiitake a világon harmadik leggyakrabban termesztett ehető gomba, őshazáján kívül Európában és Amerikában is nagy mennyiségben termesztik, szárítva és frissen fogyasztják, de porítva fűszerként is alkalmazzák. 

Nagy előnye, hogy rendkívül gazdag tápanyagokban, élettanilag fontos összetevői esszenciális aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok. Ennek köszönhetően gyógyhatású termékekben, étrend-kiegészítőkben is felhasználják.

 A shiitake beltartalma

 A gomba legfontosabb hatóanyagait egyes poliszacharidok jelentik, amelyek rendkívüli módon erősítik az immunrendszert, szabadgyököktől védő hatásuk miatt pedig bizonyos tumorok megelőzése és kezelése terén hatákony. 

Kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag értékes fehérjékben, aminosavakban és szénhidrátokban. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és cinket, B-vitaminokat, illetve ergoszterint, a D2-vitamin előanyagát. 

A shiitake hatása 

A shiitakét nem véletlenül nevezik gyógygombának, a benne található anyagoknak köszönhetően kiváló immunerősítő, állatkísérletek pedig egyes rákfajták megelőzése és kiegészítő kezelése területén mutatják eredményesnek. Hatásai tehát: 

  • nagyon hatékony immunerősítő, ellenállóbbá tesz a vírusok és baktériumok támadásaival szemben;
  • segíthet megelőzni egyes tumorok kialakulását, gátolja növekedésüket;
  • csökkenti a rákos megbetegedések kezelésére használt kemoterápia mellékhatásait;
  • enyhítheti az allergiás és szénanáthás panaszokat;
  • csökkentheti a vérnyomást;
  • hozzájárul a vér zsír- és koleszterintartalmának csökkentéséhez;
  • segít csökkenteni a gyulladásokat;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • szerepet játszhat az agyvérzés megelőzésében;
  • segíti a gyógyulást influenzából, megfázásból;
  • támogatja a szervezetet stressz és fáradtság esetén.

A gomba több gyógyhatását ma még vizsgálják, további klinikai tesztekre van szükség. 

A shiitake adagolása: kinek mennyi? 

Mivel egy alapvető élelmiszerről, étkezési gombáról beszélünk, korlátok nélkül fogyasztható, elkészítéséhez számtalan recept áll rendelkezésre. 

Amennyiben gyógyhatású készítmény formájában alkalmazzuk, mindenképp érdemes előtte orvossal konzultálni, illetve szigorúan betartani a terméken feltüntetett utasításokat.