Açai bogyó (ászáj, ászái, acai bogyó)
Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás, az açai az anyatermészet igazi ajándéka, mely az esőerdőkben nő, és tápanyagban gazdag, a sportolókat, és az egészséges életmódot kedvelőket szólítja meg szerte a világon. Az açai pálma gyümölcse apró csonthéjas gyümölcs. A termés kb. 25 mm átmérőjű, és a pálmákon csomókban nő.
A szőlővel ellentétben az açai csak egy nagy magot tartalmaz, mely a termés 80%-át teszi ki. A pálmákon található minden egyes csomó hozzávetőlegesen ezer gyümölcsbogyót tartalmaz. Az éretlen bogyók zöld színűek, melyek a beérés után lila színűre változnak. A bogyókat nyers fogyasztásra és további feldolgozásra szüretelik.
Az amazóniai açai bogyót (melyben 10-szer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kékáfonyában) tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon. Az açai egy majdnem tökéletes aminosav összeállítást tartalmaz. Az aminosavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez, és az állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához.
Az açai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van. Az açai bogyó baktériumölő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz antocianinokat, melyek a flavonoidok közé tartoznak. A Michigani Állami Egyetemen 2004-ben végzett, szakmailag lektorált, az Amerikai Kémiai Társaság által publikált kísérlet során az antocianinok 50%-kal javították az inzulin termelődését. Az açai bogyó védi a szív és az érrendszer egészségét, megteremti az emésztőrendszer egészséges működését. Mindezt a mono telítetlen zsírsavaknak, az étkezési rostoknak és a fitoszteroloknak köszönhetően.
Az açai bogyóban található teobromin is, mely egy olyan stimuláns, amit gyakran összekevernek a koffeinnel. Hatása azonban más a szervezetre: ez egy gyengébb, nyújtott hatású hangulatjavító stimuláns, míg a koffeinnek azonnali és erős élénkítő hatása van. Ez az értékes, tápanyagokkal teli bogyós gyümölcs a felsoroltakon kívül még további pozitív hatásokkal is rendelkezik: vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása segíti a szervezetet. Légút-tágítóként is működik, amivel segít megnyitni a levegő útját a tüdőben.
A megnövekedett kapacitás segíti az oxigén bevitelét, ezáltal növeli az állóképességet, erőt és sportteljesítményt. Az elmúlt két év alatt az açai Amerika egyik legkeresettebb fogyást segítő, természetes étrend-kiegészítője lett, és túlzások nélkül bátran állítható, hogy az açai gyümölcs az egyik legegészségesebb étel ma a Földön: hihetetlen magas az antioxidáns tartalma, és nagyon sok mikrotápanyagot tartalmaz olyan komplex formában, amelyekhez hagyományos étrenddel nem jutnánk hozzá.