Rozmaring (Rosmarinus officinalis L.)
Nagyban is termeszthető a levendulához hasonló módon, de csak egyéves növényként, mert fagyérzékeny, a szabadban nem telel át. A Dunántúl déli részén évelőként is termeszthető. A levél (Rosmarini folium) illóolajat tartalmaz (Aetheroleum Rosmarini, 1-2,5%), melyben borneol (kb. 15%), bornilacetát, eukaliptol (20-30%) és kámfor (15-25%) található.
A levelekben felfedezett rozmaringsav két kávésavmolekula észtere, gyakori jellemző vegyület az ajakosvirágúak családjában. Mivel gátolja a lipoxigenáz aktivitását és ezen keresztül a leukotrienképződést, gyulladást csökkentő (antiphlogistikum). Külsőleg reumás fájdalmak enyhítésére, idegzsábákban (neuralgia), isiászban (ischias) használják bedörzsölőszerként.
50 g szárított levelet 250 g 70°-os szesszel leöntve 10 napig állni hagynak, szűrik, a térfogatot kiegészítik 250 g-ra. Illóolajából 3 g-ot oldanak 1 liter 70°-os szeszben. Gyógyfürdőnek 50 g-ot 1 liter vízzel leforráznak, kb. fél óra múlva vásznon szűrik és hozzáteszik a fürdővízhez. Az alsó végtagok keringési zavaraiban, alacsony vérnyomás (hypotensio) esetében javallják. Belsőleg óvatosan használandó, ellenjavallt terheseknél.
Szerepel szélhajtó készítményekben (carminativa), emésztési zavarokban (dyspepsia) előírt szerek összetételében. Fűszerként is használják a leveleket, melyek rozmaringsav-tartalmuk miatt és a karnozol, rozmanol nevű keserű diterpéneknek köszönhetően húsfélék, zsiradékok jobb eltarthatóságát is biztosítja.
Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására.
Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.