Acerola: tele C-vitaminnal
Antioxidáns C-vitamin bomba, rendkívüli immunerősítő, védelmezi a szív- és érrendszert, hatékony lehet daganatos megbetegedések megelőzésében. Fogyaszt, méregtelenít, támogatja a májat, kondícionálja az ereket, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Hozzájárul a körmök és ahaj egészségéhez, fiatalítja a bőrt, ápolja a narancsbőrt, jótékonyan hat a gyomor és a bélrendszer működésére.
Az aecerola vagy más néven barbadosi cseresznye az amerikai kontinens középső és déli részén honos lombhullató fa, amelyen 1-2 centi átmérőjű piros gyümölcsök teremnek – ez ihlette a cseresznye elnevezést. Legfőbb értékét a narancsénál 50-100-szor magasabb C-vitamin tartalma adja, az élelmiszeripar is gyakran alkalmazza adalékanyagként.
Kiemelkedő hatás
Gazdag összetevőinek köszönhetően gyógyhatása is kiemelkedő, az őslakosok többek között májbetegségekre, szívpanaszokra, gyulladásos betegségekre alkalmazzák. A modern orvostudomány is elismeri az acerola tulajdonságait: kimagasló C-vitamin tartalma mellett gazdagon találunk benne A-, B9 (folát)-, B5 (pantoténsav)-, B1-, B2 és B3-vitamint, az ásványianyagok közül a kálium, a magnézim, a cink, a fosfor, illetve a vas említésre méltó. Érdemes kiemelni még az acerola antioxidáns hatású polifenoljait is.
Így aztán ha a gyümölcs élettani hatásait keressük, mindenekelőtt antioxidáns hatását kell kiemelnünk, amelyet extra mennyiségű C-vitamin és a polifenolok szerencsés találkozásának köszönhet. Rendkívül hatékony immunerősítő, támogatja a szervezet önvédelmi rendszerét. Hatékonyan veszi fel a harcot a sejteket károsító szabadgyökök ellen, így hozzájárul a daganatos megbetegedések megelőzéséhet.
Immunerősítő, kondícionáló
De ez nem minden, lássuk, mire használhatjuk még az acerolát akár étrend-kiegészítőként, akár közvetlen fogyasztásra szánt lekvárról vagy egyéb készítményről legyen szó.
- Immunerősítő tulajdonsága révén hatékony légúti fertőzések kezelésében, az allergia tüneteinek enyhítésében;
- a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ami vérszegénység esetén ideális;
- hozzájárulhat a rákos megbetegedések megelőzéséhez;
- kondicionálja az ereket, szabályozza a koleszterin szintjét, amivel komoly szív- és érrendszeri problémáktól, betegségektől véd;
- szabályozza a vércukor szintjét;
- fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van;
- a fogyni vágyók szövetségeseként serkenti a zsírégetést;
- enyhe vízhajtó, és hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, támogatja a máj működését;
- hatékony narancsbőr ellen, összetevői megfiatalítják a bőrt, hozzájárulnak a haj és a köröm egészségéhez is;
- jótékonyan hat a gyomor és a bélrendszer működésére.
Az acerola hatásainak feltérképezésére ma is komoly vizsgálatok folynak, a gyümölcs laboratóriumi körülmények között egyre jobban teljesít, a lista a közeli jövőbenminden bizonnyal bővül. Bizonyítékot találhatnak például azon véleményekre, hogy növeli a sportteljesítményt, vagy ami sokkal fontosabb, igazolódhat bőr- vagy tüdőrák elleni hatékonysága.