Cékla: a vörös életerő
Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, vörös vitamin bombának is nevezik: számos helyen és módon járul hozzá egészségünk megőrzéséhez tetőtől talpig. Erősíti az immunrendszert, segíti a máj működését, védhet a daganatos megbetegedésektől, javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást. Méregtelenítő és vízhajtó hatású, stimulálja az idegrendszert és javítja az általános erőnlétet.
A cékla a Földközi-tenger medencéjében őshonos, hazánkban a XVII. század ótaismert. Manapság sokan savanyúságként, salátanövényként ismerik a sötétvörös, kerekded gyökeret, ám elődeink gyógyhatása miatt is kedvelték. Előnyös élettani tulajdonságait a modern kor is elismeri, a cékla étrend-kiegészítőkben, gyülmölcslé-készítményekben is egyre gyakrabban találkozunk vele.
Kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, és B-vitaminokat, több értékes antioxidánst, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot találunk benne. Ezek révén pedig:
- erősíti az immunrendszert;
- támogatja a májműködést;
- védhet a daganatos megbetegedésektől, és gátolhatja a rákos sejtek szaporodását;
- vérképző hatású;
- javítja a keringést;
- csökkenti a vérnyomást;
- vízhajtó és méregtelenítő;
- stimulálja az idegrendszert;
- javítja az erőnlétet.
A cékla rendszeres fogyasztása segíti az idegrendszert, egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy csökkentheti a demencia esélyét, így hozzájárulhat például az Alzheimer-kórmegelőzéséhez.