34 gramm, ami életet menthet
Végre egy hosszú időszakot és emberek tömegeit lefedő kutatás, ami bizonyítja: a teljes értékű gabonafélék nagymértékben hozzájárulnak a hosszabb, egészségesebb élethez.
A Harvard Egyetem munkatársai nyolc amerikai állam 367 ezer lakosát vonták be 14 évig tartó kutatásukba. Eredményeik értékelésekor olyan tényeket is figyelembe vettek, mint a testtömeg-index, dohányzás, mozgás mennyisége vagy az életkor. Eredményeik megdöbbentőek: 17 százalékkal kisebb volt a légzőszervi, rákos, szív- és érrendszeri valamint cukorbetegség okozta idő előtti halálozás azoknál, akik 1000 kilokalóriánként legalább 34 gramm hántolatlan gabonafélét fogyasztottak.
A teljes értékű hántolatlan, finomítatlan gabonát jelent, amelyek megőrzik a mag eredeti, "teljes" rost-, ásványi anyag, és antioxidáns tartalmát. Ami a részleteket illeti, a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztók körében 48 százalékkal csökkentették a cukorbetegség, 15 százalékkal a rák és 11 százalékkal a légúti megbetegedések miatti halálozást.
A korpát és csírát is tartalmazó teljes kiőrlésű gabonák 25 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint finomított "társaik", úgy, mint a fehér lisztből készült kenyerek, tészták, vagy a fehér rizs. A teljes kiőrlésű gabonák csökkentik a vérnyomást, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, hozzájárulnak a csontok egészségéhez és a bélflóra stabilitásához. A teljes kiőrlésű zabban például béta-glükán található, amely szív- és érrendszeri megbetegedések ellen nyújt védelmet.