A fehérbor is életerő
Közismertek a mértékkel fogyasztott vörösbor pozitív élettani, hatásai, ami ebből a szempontból kissé háttérbe szorítja a fehéret. Érdemtelenül, mert a fehér éppoly hasznos, mint a vörös.
Nyáron az orvosok nem győznek figyelmeztetni, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot. Ám mindig hozzá is teszik, a folyadék ne alkohol- vagy koffeintartalmú, vagyis vízhajtó hatású ital legyen. Ettől függetlenül napi 1-2 deci bor elfogyasztása még kánikulában is belefér, és elég is a jótékony hatások érvényesüléséhez. Sőt, az ennél több már a "túlzott alkoholfogyasztás" előszobája is lehet...
A lényeg viszont, hogy a fehérborokban is rengeteg antioxidáns található, amelyek védenek a szabad gyökök káros hatásaitól, így segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedéseket. A szőlő húsa is sok antioxidánst tartalmaz, így jut bőven a fehérborokba is, ám tény, hogy arányaiban kevesebb van bennük, mint a vörösökben.
A fehérborok jótékony hatással lehetnek a fogakra. Csersavtartalmuk ugyanis fertőtlenít, elpusztítja a kártékony baktériumokat a szájban - "cserébe" viszont gyengíti a fogzománcot. A csersav romboló hatását viszont a nyál hamar semlegesíti, így egyes fogorvosok azt tanácsolják, két korty között hagyjunk egy perc szünetet. Fontos viszont, hogy borozás után húsz percig ne mossunk fogat.
A szőlőben és származékaiban található egyes vegyületek védenek az UV sugárzás káros hatásai ellen. A fehérborba találunk quercetint és sikiminsavat, amelyek bizonyos védelmet nyújtanak az influenza ellen.