A kakukkfű remek immunerősítő
A kakukkfüvet elsősorban a konyhából ismerjük, de gyógynövényként is verhetetlen, ha immunerősítésről vagy náthás tünetek enyhítéséről van szó. És még ezen túl is sok hasznos tulajdonsággal bír.
A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, szárazságtűrő és fényigényes növénynemzetség, Európa, Ázsia, és Észak-Afrika mérsékelt égövi területein honos. Az ókortól használt fűszer- és gyógynövény. A konyhában levesek, szószok, húsok, egytálételek ízesítésére használják, az olasz konyha egyik kedvelt fűszere, de még molyűzésre is alkalmas.
A házi patikában a mezei és a kerti kakukkfű is nagyon hasznos, először is a nátha, megfázás ellen alkalmazandó:
- erősíti az immunrendszert;
- fertőtlenítő hatású;
- csökkenti a torokgyulladást, légzőszervi panaszokra, szájüregi gyulladásokra is alkalmazzák;
- enyhíti a köhögést, nyákoldó, köptető hatású;
- inhalálva oldja az orrdugulást.
Ám a kakukkfűnek a felső-légúti betegségek szezonján túl is, egész évben hasznát vehetjük, ugyanis számos egyéb problémára is enyhülést nyújt:
- javítja a vérkeringést;
- javítja az étvágyat, segíti az emésztést, megszünteti a puffadást;
- külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású;
- alvópárnába töltve nyugodt alvást biztosít;
- kisgyerekeknek hasi görcsöket enyhítő, immunerősítő fürdőt készíthetünk belőle.
A kakukkfűtea elkészítéséhez egy csapott evőkanálnyi, körülbelül 3 gramm kakukkfüvet kell 2,5 dl vízzel leforrázni, majd szűrjük le, de ehhez ne használjunk fém szűrőt.