A kávé jótékony hatására derült fény
A kávéfogyasztás csökkentheti a halálozás kockázatát, a leginkább azoknál, akik sem cukrot, sem édesítőt nem használnak, és naponta 2,5-4,5 csésze kávét isznak.
Korábban több tanulmány is mutatott arra, hogy a kávézás hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, miután kapcsolatot találtak egyes betegségek – például a krónikus májbetegség, egyes rákfajták, sőt a demencia – alacsonyabb kockázata és a kávéfogyasztás között.
Egy friss kínai kutatás most azt mutatta, hogy akik minden nap mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztottak, azoknál csökkent a halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem kávéztak a vizsgált hétéves időszak alatt. Az eredmény mind az instant, mind az őrölt, mind a koffeinmentes kávé esetében hasonló volt.
Az Annals of Internal Medicine című szaklapban közölt tanulmány az Egyesült Királyság Biobankjának több mint 171 ezer adatán alapult, amelyek genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat, köztük a kávéivási szokások részleteit is tartalmazták az alanyokról.
A legnagyobb mértékben, 29 százalékkal azoknál csökkent a halálozás kockázata, akik cukor és édesítő nélkül, „üresen” itták a kávéjukat, naponta 2,5-4,5 csészével. Azoknál is mérséklődött a kockázat, akik egy kanál cukorral itták a kávét, de 1,5-3,5 csészével. A tendencia viszont kevésbé volt egyértelmű azoknál, akik mesterséges édesítőt használtak.
A kutatók azonban felhívták a figyelmet: nem biztos, hogy az eredmények csak a kávénak tulajdoníthatók.