A koffein jótékony hatásai

A koffein növeli a fizikai állóképességet, a szellemi kapacitást, miközben természetesnek tekintjük a egészségkárosító hatását. Pedig szó sincs erről.

Jó, relatív nagy mennyiségben a koffein méreg. Öt-tíz gramm a halálos mennyiség, de az átlag 50-180 milligramm koffeint tartalmazó presszókávéval azért ezt nehéz elérni. A mérgezés tünetei persze ennél nagyságrendekkel kisebb mennyiségnél is jelentkeznek - minderről bővebben itt. No, de mi igazság a mértékkel fogyasztott koffein élettani hatásairól?

Gyorsítja az anyagcserét és a légzést, segít felszabadítani a testünkben raktározott zsírt, vagyis zsírégető hatással bír. Növeli az állóképességet, a mozgáshoz szükséges energia megteremtéséhez pedig szervezetünk közvetlenül zsírt éget a koffein hatására. Csökkentheti a béldaganatok kockázatát, ám ehhez már annyi kávét kellene fogyasztanunk, amitől egész napra magas lesz a pulzusszámunk.

Vagyis napi 4-6 csésze kávéval oly mértékben csökkenthetjük e ráktípus kockázatát, amennyivel megnöveljük a szív- és érrendszeri panaszok esélyét. Kérdés, megéri-e - idézi a webbeteg.hu Borbola József kardiológust. Segíti az emésztési folyamatokat, az étkezések utáni kávé biztosan nem marad eredmény nélkül. Beindítja az epetermelést, segíti a bélmozgásokat, a vesék artériáinak tágításával növeli a vizeletkiválasztást.

A pozitív hatások tehát tagadhatatlanok a koffein esetében. De vékony a jég. Miután fokozza a szív és a vese működését, sokaknak eleve nem ajánlott. Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy a fáradtságot nem szünteti meg, csak "kitolja a határokat". Energiaital, tea, kávé ide vagy oda, a pihenést semmivel nem válthatjuk ki.

Kapcsolodó termékek