A "Nagy Testvér" is gondoskodik prebiotikumról
Szervezetünknek égető szüksége van prebiotikumokra, amelyeket mesterségesen kevernek élelmiszeripari termékekbe. Persze természetes forrásból is bőven beszerezhetjük.
Bélflóránk egyensúlya nagyon fontos, hosszú távon akár életbe vágó egészségünk szempontjából. Baktériumok sokszor ezermilliárdjairól van szó, amelyek számtalan jótékony hatással vannak szervezetünkre. Ha "meggyengülnek", pusztulnak, elszaporodnak azok a káros baktériumok, amelyek számtalan betegség okozói lehetnek - bővebben a bélflóráról ide kattintva talál több információt.
A jótékony bacik érdekében elsősorban megfelelő táplálkozással tehetünk sokat, de erre valók a prebiotikumok is. Ezek olyan növényi rostok, nagy molekulasúlyú szénhidrátok, amelyek emésztetlenül jutnak át a tápcsatornán. Pontosabban a gyomron és a vékonybélen keresztül "sértetlenül" jutnak el a vastagbélbe, hogy ott kifejtsék áldásos tevékenységüket.
Ott ugyanis elősegítik a jótékony baktériumok - elsősorban lactobacillusok és bifidobaktériumok táplálkozását, növekedését, szaporodását. Ráadásul szelektíventeszik mindezt, hatásukra a nem kívánt baktériumfajok száma csökken. Prebiotikumok számos zöldség alkotóelemeként megtalálhatók, egyik legjelentősebb képviselőjük az inulin.
Ebből a szempontból a "Nagy Testvér" is gondoskodik rólunk: az élelmiszeripar számos termékhez adagol természetes anyagokból iparilag előállított prebiotikumokat. Elsősorban tejtermékekben, tápszerekben, tésztákban, sütőipari készítményekben, gabonapelyhekben, müzlikben találkozhatunk ezekkel a "jó oldalon álló" élelmiszeradalékokkal.