A Nap segít az influenza ellen
Ha a szervezet nem tartalmaz elegendő D-vitamint, a kórokozók elpusztításáért felelős sejtek kétszer is meggondolják, hogy egyáltalán támadjanak-e. Miközben a C-vitamin immunerősítő hatásával vagyunk elfoglalva és eltelve, meg is feledkezünk a "többiekről", akik csendben, de ugyanúgy kőkeményen harcolnak szervezetünk védelmi sáncai mögött.
Ilyen elfeledett bajtárs például a D-vitamin, amelyről legutóbb a napfénnyel érkező UV sugárzás káros hatásait bőven meghaladó hasznáról volt szó. A D-vitamin legtermészetesebb és legtisztább formája a napfény, ha előbújik a Nap, ősszel és télen is érdemes kicsit megsüttetnünk magunk vele. Az UV sugárzás hatására az emberi bőr állítja elő. A vegyület hiányában fogékonyabbá válunk az ilyenkor tobzódó influenzára, a náthára, megfázásra. Ha alacsony a szervezet D-vitamin ellátottsága, gyengül az ellenállóképessége és megnő a fertőzésveszély.
Alapvető szerepet játszik a test elsődleges védelmi vonalának, a bőr és a nyálkahártyák felépítésében és optimális működésében, aktiválja az immunrendszert, beindítja a szükséges immunreakciót. Ez azt jelenti, hogy a behatoló kórokozókat pusztító "falósejtek" akkor indulnak csatába, ha elegendő D-vitamint találnak a vérben. Ez magyarázza, hogy a kórokozók miért döntik le hamarabb a lábáról azt az embert, akinek alacsony a D-vitaminszintje.
Ilyenkor persze meglehetősen kevés az egy napra jutó napsütéses órák száma, már ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről az elkövetkező fél évben. D-vitaminból viszont nap mint nap 15 mikrogrammra van szükségünk. Májból, tojásból, tejtermékekből, halolajból viszont ilyenkor is hozzáférhetünk a táplálék útján, de elengedhetetlenek a különböző táplálékkiegészítők is.