A pitypang minden része gyógyít
A pitypang minden része fogyasztható, számos értékes vitamint és tápanyagot tartalmaz. Főleg vízhajtóként, méregtelenítésre, gyomor-, vese- és májpanaszok esetén alkalmazható.
A pitypang vagy gyermekláncfű az őszirózsafélék családjába tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növény. Hosszúkás, fogazott levelei, sárga virága vagy magjainak ernyőszerű repülőszőrei könnyen azonosíthatóvá teszik, ráadásul az ember közvetlen környezetében, kertekben, parkokban, árokpartokon is rendkívül gyakori.
Értékes tápanyagok
További jellegzetessége, hogy mind a levelek, mind a virágszár tejszerű nedvet ereszt, ha elszakítjuk. Sokan ügyet sem vetnek a fűben megbúvó kis növényre, pedig gyökerétől a virágáig minden része fogyasztható és gyógyhatású. Fontos viszont tudni, hogy virágpora az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.
Évszázadok óta alkalmazzák elsősorban a vese, a máj és a gyomor panaszaira, sSzámos értékes tápanyagot tartalmaz, például A-, B-, C- és D-vitamint, cinket, vasat, kalciumot, magnéziumot és kalciumot, magas az antioxidáns-tartalma.
Szerteágazó hatás
A házi patika számára egész évben gyűjthető, a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövény. Hatása sokrétű:
- étvágyjavító, javítja az emésztést és az erőnlétet;
- jótékony hatással van epe- és májbántalmakra;
- teája vizelethajtó és vértisztító;
- serkenti a máj és a vesék aktivitását;
- szél- és vízhajtó;
- oldja a koleszterint, csökkenti a vérzsírt;
- csökkenti a vércukor szintjét.
Gyökerének főzete borogatásként is alkalmazható fájó ízületek, köszvény és reumás panaszok esetén, kissé kesernyés ízű leveleit pedig salátákba is keverhetjük.