A-vitamin: a kevésbé ismert

Erősíti a bőr, illetve a légző- és az emésztőrendszer nyálkahártyáinak épségét, amellyel mondhatni megacélosítja szervezetünk első védelmi vonalát. A-vitamin hiányában kiszolgáltatottabbá válunk a fertőző betegségek, különösen vírusfertőzésekkel szemben.

Ha immunerősítésről van szó, mindenkinek a C- és a D-vitamin ugrik be elsőként, nem véletlenül. E két vegyület valóban fontos támogatást ad védekezőrendszerünknek, legyen szó a téli náthás szezonról vagy a nyári fertőzésekről. Érdemes azonban megismerkedni az A-vitaminnal is.

Alapvető haszna e szempontból abban rejlik, hogy segít megőrizni szervezetünk elsődleges védelmi vonalai, azaz a bőr, illetve a légző- és az emésztőrendszer nyálkahártyáinak épségét. Gyerekeknél hozzájárul a kanyaróból és a légzőszervi fertőzésekből való kilábaláshoz, és nagyban erősíti az ellenállóképességet influenza, megfázás, hörghurut vagy totokgyulladás ellen. Az egészet megfordítva pedig A-vitamin hiányában kiszolgáltatottabbá válunk a fertőző betegségek, különösen vírusfertőzésekkel szemben.

Mindemellett a A-vitamin fontos szerepet játszik

  • a növekedésben,
  • a csontfejlődésben,
  • a haj, szemek, nyálkahártya egészséges működésében, és
  • csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Fontos kiemelni, hogy ez a vitamin képes felhalmozódni a szervezetben, ezért túladagolható, és nagy mennyiségben súlyos következményekkel jár, a magas dózisú étrend-kiegészítők, illetve több A-vitamintartalmú készítmény együttes szedése előtt mindenképpen érdemes orvossal konzultálni. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, ami azt jelenti, hogy a szervezet e vegyületből képes előállítani – mindig csak a megfelelő mennyiséget, így béta-karotinnal az A-vitmint nem lehet túladagolni.