A-vitamin: fő a biztonság
Az immunrendszert hatékonyan segíti, de túladagolása veszélyes lehet - hagyjuk, hogy testünk döntse el, mennyi az annyi. A vitaminok oroszlánrészt vállalnak szervezetünk védelmében, ám az A-vitamin esetében fontos kiemelni az óvatosságot, túladagolása ugyanis nagyon komoly következményekkel jár. Amennyiben az ember normálisan étkezik és mellette multivitamint szed, az égvilágon semmi félnivalója.
Sőt, igen nehezen és hosszú munka árán lehet csak túlzásba vinni, de az ördög nem alszik, a figyelmetlenség galibához vezethet. Ha valaki több készítményt is igénybe vesz immunrendszere erősítéséhez vagy bármi más okból A-vitamint szed, annak nem árt számolgatni. E felelősséget veszi le vállunkról a béta-karotin, vele ugyanis "tudatunk kikapcsolásával" maga a szervezet dönti el, mennyi A-vitaminra van szüksége.
A karotin szénből és hidrogénből álló molekulák gyűjtőneve, egy narancs színű pigmenté, amely megtalálható a piros, narancssárga és sötétzöld zöldségekben, gyümölcsökben. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis az a vegyület, amelyből szervezetünk A-vitamint állít elő. Csupán annyit, amennyire szüksége van, a többit elraktározza. Ezért mondhatjuk azt, hogy ez a vitamin legbiztonságosabb forrása.
Egységnyi A-vitamin "gyártásához" hat egységnyi béta-karotinra van szükségünk. Télen is hozzáférhető például a sárgarépán, vagy a tojássárgáján keresztül, de ott lapul a spenótban és a mangóban is. A karotinok antioxidáns hatása - azaz a szabadgyökök ellen nyújtott védelme - jóval túlmutat azon, hogy segítik immunrendszerünket egy szezonális influenza megelőzésében és leküzdésében.
Jó hatással vannak a koleszterinszintre és csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását. A rák ellen is hatékony fegyver, nagy mennyiségben csökkenti a vastagbél, a gyomor, a bőr, a méhnyak, a tüdő daganatos megbetegedésének valószínűségét.