A zsír az élet sója!
A zsír cseppet sem ellenség, még fogyókúra során is szükségünk van rá. De ésszel kell vele bánni és gyakran váltogatni. Elterjedt nézet, miszerint a fogyni vágyó ember legelső lépésként csökkentse a minimálisra, illetve teljes egészében száműzze étrendjéből a zsírt és a szénhidrátokat.
Ez azonban így nem igaz, hiszen a szénhidrátok szervezetünk legfontosabb energiaforrásai, semmiképp nem szabad teljesen lemondanunk róluk. Csupán arra kell figyelni, hogy komplex szénhidrátokat fogyasszunk, erről részletesen már korábban írtunk.
A másik nagy mumus a zsír, ami pedig pótolhatatlan energiaforrás, nélkülözhetetlen az emberi szervezet működéséhez, az egészség megőrzéséhez és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Nem utolsó sorban pedig a zsiradék ad ízt mindennapi ételeinknek kiemeli a fűszerek ízét. Itt is érvényes viszont a mennyiség és a "minőség" követelménye. Az ideális arány, ha napi energiabevitelünk 15-30 százalékát adják a zsírok.
A magyarok rengeteg "rossz" zsírt fogyasztanak, és nem a zsíros kenyérről van szó, vagy hogy a csülökpörkölt csak egy kis körömmel csúszik le. Hanem az állati eredetű táplálékból származó telített zsírsavakról, amelyek jelen vannak a hústól kezdve a tojáson át a tejig mindenben, ami összességében már sok. Energiát bőven adnak és finomak, de fogyókúrához, és tegyük hozzá, általános egészségünk érdekében is elengedhetetlen ezek mennyiségének csökkentése.
Mindkét okból előnyösebbek a "jó zsírok", vagyis az egyszeresen és többszörösen telített zsírsavak fogyasztása, amelyhez halból és növényi táplálékból juthatunk. Sütéshez-főzéshez használjunk felváltva napraforgó-, repce- és olívaolajat, salátákhoz használjuk utóbbit. Fontos, hogy hidegen préselt, azaz "szűz" olajat használjunk, mert a kivonáshoz használt hevítéskor elvesznek kedvező tulajdonságai. Halból heti szinten legalább 10-15 dekát kellene enni, húsuk gazdag esszenciális zsírsavakban, Omega-3-ban és Omega-6-ban.