Allergiás a parlagfűre? Kerülje a dinnyét!

A parlagfű már javában ontja pollenjeit, de java még hátra van. Egyes zöldségek és gyümölcsök fokozhatják az allergiás tünetek intenzitását, mutatjuk, miket érdemes elkerülni.

Az allergiás reakciót valójában saját szervezetünk okozza azzal, hogy egyes polleneket veszélyes anyagként azonosít, és beindítja ellene védekező mechanizmusát. A parlagfű pollenje az egyik legerősebb allergén, ráadásul most van szezonja, a pollenkoncentráció egyre nő. Rosszabb nem is lehetne, gondolhatnánk, pedig lehet.

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékát érinti, és elég komoly bajt okozhat. Arról van szó, hogy szervezetünk nem igazán tud megkülönböztetni egymástól kémiailag nagyon hasonló anyagokat, így ha valamelyikre érzékeny, a másikra is heves allergiás reakcióval válaszol. A keresztallergia legjellemzőbb tünetei a hasi görcs, duzzadó garat, ajkak és nyelv, illetve viszkető szájüreg, fulladás, nehézlégzés, hasmenés.

Sajnos számos, népszerű, kedvelt zöldség és gyümölcs, de még gabonafélék is okozhatnak keresztallergiát, itt talál néhányat. Ami a parlagfüvet illeti, főleg a görögdinnye, de a többi dinnyeféle is keresztallergiát okozhat, ráadásul fő szezonjuk is egybeesik. A parlagfű allergiások számára ilyenkor érdemes kerülni többek közt a banánt, cukkinit, uborkát, paprikát, napraforgó magot és olajat, citrusféléket, bogyós gyümölcsöket és földimogyorót.

Az allergiás tünetek kezelésére mindenképp érdemes orvos tanácsát kikérni, ám néhány recept nélkül kapható készítmény is jelentős enyhülést hozhat: orrcseppek, szemcseppek, inhalálók és egyes allergiaellenes készítmények. Ilyen a 21C Immunity tabletta, hatóanyagai a béta-glükán, szelén, olajfalevél kivonat és lactoperoxidáz. Erősíti az immunrendszert és elősegíti kiegyensúlyozott működését, hatását már 36 óra alatt kifejti.