Allergiás? Ezeket az ételeket kerülje!
A pollenszezon dühöngése alatt bizony arra is oda kell figyelni, mit eszünk. Bemutatjuk a hisztamint és a keresztallergiát.
A hisztamin elsősorban idegi átvivőanyagként működő hormon, ami fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében is. Szervezetünk is nagy mennyiségben állítja elő, de táplálékkal is bőven kerül szervezetünkbe. Allergiás időszakban az olyan magas hisztamintartalmú ételek és italok, mint például a hal, a kávé, alkoholos italok, paradicsom súlyosbíthatják a tüneteket. Ide kattintva egy lista, milyen élelmiszereket érdemes kerülni, amikor egyébként is alig látunk az allergiától.
Az allergiások 5-10 százalékát érinti a keresztallergia, de komoly gondokat okozhat. Ez azt jelenti, hogy kémiailag hasonló anyagokat a szervezet nem tud egymástól megkülönböztetni, így mindkettőre allergiás reakcióval válaszol. Főleg akkor nehéz a különbségtétel, ha a szervezet már fokozottan érzékeny az egyik anyagra. Az egyik legjellemzőbb keresztallergia a parlagfű és görögdinnye. Utóbbi fogyasztása után viszket a szájüreg, megduzzad a nyelv, a garat, az ajkak, és hasi görcsök léphetnek fel. Néhány gyakori párost ide kattintva leplezhet le.
Jó tudni, hogy hő hatására elsősorban a gyümölcsfélék veszítenek allergizáló hatásukból, így nem biztos, hogy keresztallergia esetén le kell róluk mondani. Általánosságban pedig kalciumot, C-vitamint és Omega-3 zsírsavakat érdemes fogyasztani az allergiás panaszok enyhítésére. És csalánt, ami az antihisztaminhoz hasonló anyagot tartalmaz.