Arónia: egy rendkívüli bogyó

Az arónia vagy fekete berkenye bogyója rendkívül hatékony antioxidáns, magas a vitamintartalma. Erősíti az immunrendszert, védi a szív- és érrendszert, gyulladáscsökkentő és –megelőző hatású, illetve segíti a méregtelenítést.

A fekete berkenye eredetileg Észak-Amerikában honos cserje, a XX. századtól azonban Európában is megjelent. Fekete bogyós termése rendkívül kedvező élettani hatásokkal bír, az étrend-kiegészítők kínálatában leginkább arónia néven találkozunk vele, ami a faj latin elnevezéséből, az Aronia melanocarpából származik.

Az arónia vagy fekete berkenye legfőbb előnyeként említhetjük, hogy nagyon erős antioxidáns hatásokkal bíró vegyületeket tartalmaz, magas a P-vitamintartalma, és gazdag egyéb vitaminokban. Rendkívül gazdag C-vitaminban, emellett találunk benne A-, B2-, E-, K-, vitamint az ásványi anyagok közül pedig jódot, kalciumot, vasat, bórt, rezet, mangánt. Beltartalmának köszönhetően az arónia:

  • rendkívül hatékony antioxidáns;
  • támogatja az immunrendszer működését;
  • gyulladáscsökkentő és –megelőző hatású;
  • gátolja a vérrögképződést, hozzájárulhat a trombózis megelőzéséhez;
  • fenntartja az érfalak rugalmasságát;
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét;
  • lassítja a bőr öregedését;
  • hozzájárul a méregtelenítéshez.

Az arónia nyersen is fogyasztható, préselhetjük vagy lekvárt készíthetünk belőle, illetve a legkülönfélébb formában létező étrend-kiegészítőkben, gyümölcslevekben is hozzájuthatunk. kíméletes eljárással készült