Arónia: egy rendkívüli bogyó
Az arónia vagy fekete berkenye bogyója rendkívül hatékony antioxidáns, magas a vitamintartalma. Erősíti az immunrendszert, védi a szív- és érrendszert, gyulladáscsökkentő és –megelőző hatású, illetve segíti a méregtelenítést.
A fekete berkenye eredetileg Észak-Amerikában honos cserje, a XX. századtól azonban Európában is megjelent. Fekete bogyós termése rendkívül kedvező élettani hatásokkal bír, az étrend-kiegészítők kínálatában leginkább arónia néven találkozunk vele, ami a faj latin elnevezéséből, az Aronia melanocarpából származik.
Az arónia vagy fekete berkenye legfőbb előnyeként említhetjük, hogy nagyon erős antioxidáns hatásokkal bíró vegyületeket tartalmaz, magas a P-vitamintartalma, és gazdag egyéb vitaminokban. Rendkívül gazdag C-vitaminban, emellett találunk benne A-, B2-, E-, K-, vitamint az ásványi anyagok közül pedig jódot, kalciumot, vasat, bórt, rezet, mangánt. Beltartalmának köszönhetően az arónia:
- rendkívül hatékony antioxidáns;
- támogatja az immunrendszer működését;
- gyulladáscsökkentő és –megelőző hatású;
- gátolja a vérrögképződést, hozzájárulhat a trombózis megelőzéséhez;
- fenntartja az érfalak rugalmasságát;
- csökkenti a vér koleszterinszintjét;
- lassítja a bőr öregedését;
- hozzájárul a méregtelenítéshez.
Az arónia nyersen is fogyasztható, préselhetjük vagy lekvárt készíthetünk belőle, illetve a legkülönfélébb formában létező étrend-kiegészítőkben, gyümölcslevekben is hozzájuthatunk. kíméletes eljárással készült