Az egészség színe a fehér!

A fokhagyma nemcsak ételeink íze miatt nélkülözhetetlen étrendünkből, hanem mert a kis fehér gerezdekben egy komplett házi patika rejtőzik.

Nagyanyáink receptje: 25 deka mézben keverjünk el 10 gerezd préselt fokhagymát, és naponta fogyasszunk belőle egy evőkanálnyit. Az egyik legkiválóbb immunerősítő és antibakteriális készítmény, aminek számtalan előnyös hatása van.

A fokhagyma Ázsiából származik, különleges íze miatt az egész világon elterjedt. Gyógyhatását már az ókorban felfedezték, sok helyen varázserőt tulajdonítottak neki. Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását már a XIX. században leírták, 1920-ban pedig Svájcban izolálták is az ezért felelős vegyületeket, az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. Utóbbi kínai kutatások szerint sikerrel alkalmazható rákos sejtek ellen, de a fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat is.

Erős antioxidáns hatást fejt ki, és immunerősítő hatása is kiemelkedő, köszönhetően a komplex összetevőknek. Csökkenti a vérnyomást, hatásosan száll szembe a gomba, baktérium és vírus okozta fertőzésekkel, de segíti az emésztést, a más és az epe működését is. Csökkenti a belső vérrögképződést, hatásos ólommérgezés, cukorbetegség kezelésére, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére.

Értágító és vérnyomáscsökkentő hatása különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, vagyis a perifériás erekben érvényesül. Kéntartalmú vegyületei blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége.