Az egyik legértékesebb tápanyagunk a méz

Támogatja az immunrendszert, az emésztést, fertőtlenít, gyulladáscsökkentő hatású, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb, szervezetünk számára értékes tápanyaggal.

A méz az egyik legősibb és az egyik legértékesebb táplálékunk. Az aranysárga, édes, ragacsos anyag a virágok nektárjából ered, majd a méhek gyomrában a garatváladékkal és különböző enzimekkel keveredve vegyileg átalakul, majd a kaptárban szárad és érik tovább. Édességét a négyötöd részét adó gyümölcscukornak köszönheti, aromáját pedig a készítéséhez használt különböző virágok nektárainak. Idővel némileg sötétedik, veszít aromájából, de soha nem romlik meg.

Jelenleg mintegy hetven különböző gyógyhatást és fiziológiai előnyt társítanak a mézhez, de a lista folyamatosan bővül. Csak a példa kedvéért 11 vitamin található benne, kiváló C-vitamin forrás, emellett 30 különböző ásványi anyagot, 19-féle aminosavat és enzimeket tartalmaz. A teljesség igénye nélkül a méz:

  • támogatja az immunrendszer működését;
  • baktériumölő, fertőtlenítő hatású;
  • gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító;
  • hatásos torokgyulladás, gége- vagy légcsőhurut kezelésére;
  • segíti az izmok, ezen belül a szív izomzatának munkaképességét;
  • pozitívan hat az emésztésre;
  • jótékonyan hat a vérnyomásra;
  • frissít, elűzi a fáradtságot;
  • nyugtatja az idegrendszert.

Hátránya a cukortartalom, a méz bizony hizlal, de a pozitív hatások eléréséhez – egy egészséges szervezetnek – naponta egy-két kiskanálnyi méznél nincs is többre szüksége. Illetve jó tudni, hogy a mézet nem szabad főzni, forralni, de még forró italba se keverjük: 40 Celsius-fok fölött ugyanis a benne található hasznos enzimek lebomlanak, és a C-vitamin sem „szereti” a magas hőmérsékletet.