Az eper segít kiheverni a telet!
Az eper a természet ajándéka, hogy a tél megpróbáltatásai után minél hamarabb feltöltsük szervezetünket vitaminokkal és energiával. Ennél sokkal többet is "tud", ám gyerekeknek csak óvatosan adjuk!
Tavasz hírnöke, ízek királynője, fülledt erotika - sok minden eszünkbe jut az eperről. Itt és most maradunk a puszta tényeknél, és bemutatjuk, élettani szempontból miért fontos sokat fogyasztani ebből a "kedves", piros gyümölcsből.
A legtöbben egyszerűen eperként ismerjük a földiepret, vagy a vadon termő szamócát. A "földi" megkülönböztetés azért indokolt, mert hazánkban epernek nevezik az eperfa fajainak termését is. Az elején szögezzük le, hogy ha maradéktalanul részesülni akarunk az eper jótékony hatásaiból, várjuk meg az "igazi" tavaszt, a szabadföldi eper ugyanis összehasonlíthatatlanul több értékes anyagot tartalmaz, mint üvegházi társai.
Egyik legkorábban termő gyümölcsünk többféle B-vitamint, K-, E-, és A-vitamint tartalmaz. A kimerítő tél után viszont a legfontosabb az eperben található nagy mennyiségű C-vitamin, ebből több van benne, mint a citrusfélékben. A vérképzést segíti a vas és a kálium, de ezen kívül féltucatnyi egyéb ásványi anyagot találunk benne. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védi a szívet és csökkenti a vérnyomást.
Gazdag a sejteket károsító szabadgyökök ellen védő antioxidánsokban, azaz véd a rák ellen, és ebből a szempontból a leghatékonyabb gyümölcsök közé tartozik - az első ötbe. Vizsgálatok támasztják alá például a májtumorsejtek növekedését és a prosztatadaganat megelőzésében játszott szerepét. Részben a szabadgyökök állnak több szembetegség hátterében is, így az eper legfontosabb érzékszervünket is védi.
Dohányosok és várandósoknak is kifejezetten ajánlott, gyerekeknek azonban csak óvatosan, mert súlyos allergiás reakciókat válthat ki!