Az ördög a tejcukorban bujkál
A tejcukorérzékenység bármely életkorban kialakulhat, a mindent vivő megoldás a laktóztartalmú ételek teljes elhagyása. De nem mindenáron.
A laktóz intolerancia oka, hogy lecsökken a laktózt (tejcukrot) lebontó laktáz enzim működése, ezért a szervezet képtelen megfelelően megemészteni a tejcukrot. Ennek oka többféle lehet, összefügg az életkor előrehaladtával, de lehet öröklött, valamint bizonyos fertőzések is előidézhetik.
Tüneteinek erőssége a laktáz enzim aktivitásától és mennyiségétől függ, általában laktóztartalmú ételek fogyasztása után fél-egy órával jelentkeznek:
- hasfájás,
- hasmenés,
- intenzív bélhangok,
- puffadás.
Ezek akár egész nap kitarthatnak, ha rendszeresen visszatérnek, érdemes gyanakodni. De mikor is térhetnek vissza?
- Tej és tejtermékek,
- egyes húskészítmények, felvágottak,
- gabonapelyhek,
- édességek,
- péksütemények.
Az első kategóriát kivéve biztosra csakis akkor mehetünk, ha elolvassuk a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Vagy ha laktózmentes termékeket választunk: ezek ugyan tartalmaznak laktózt, de emellett a lebontásához szükséges laktáz enzimet is, ami szinte teljesen lebontja a termékben található tejcukrot. Szinte, mert vannak olyan laktózérzékenyek, akiknél a laktózmentes élelmiszerek is tüneteket okoznak.
A laktózintolerancia végigkísérhet egy életen át, de a jó hír, hogy lehet átmeneti is. Akkor, ha például antibiotikum-kúra vagy gyomor- és bélrendszert érintő betegség, fertőzés miatt jelentkezik - ezen esetekben az alapbetegség elmúltával, a bélflóra helyreállításával a probléma is megszűnik.
Hosszabb távon a laktáztartalmú étrendkiegészítők is segítséget nyújthatnak, erről lesz szó a folytatásban.