Az ősz gyógyító ajándéka a szőlő

Érdemes kihasználni, hogy most van a szőlő szezonja: a gyümölcs gazdag antioxidánsokban, védi a szív és érrendszert, gyulladásgátló, serkenti a beleket, és még hosszan soroljuk jótékony hatásait.

A szőlőt, mint bogyós gyümölcsöt nyilvánvalóan senkinek nem kell bemutatnunk, az emberiség évezredek óta termeszti és fogyasztja frissen, szárítva, de a leginkább a levét borrá nemesítve. Az viszont már nem annyira közismert, hogy ez a csemege milyen sokoldalú és előnyös élettani hatásokkal rendelkezik.

Gazdag C-, K- és B-vitaminokban, folsavban, béta-karotinban, biotinban, illetve nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, káliumot és szelént. A legértékesebb tulajdonsága talán erős antioxidáns hatása. A szőlő tehát:

  • erősíti az immunrendszert;
  • csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét;
  • csökkenti a „rossz” és növeli a „jó” koleszterin szintjét;
  • gyulladásgátló;
  • hozzájárul a csontsűrűség megtartásához;
  • rosttartalma serkenti a beleket, megszünteti a székrekedést;
  • védi a szemet.

A szőlő magjából hidegen préselt olaj nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban. Erős antioxidáns hatása mellett védi a keringési rendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálereket, ezáltal segít elkerülni a trombózist. Használhatunk szőlőt a bőrünkre kenve is: segíti a sejtek regenerálódását és táplálja a bőrt, a szőlőmag őrleménye pedig tisztításra, hámlasztásra alkalmas.