Bekapna egy fájdalomcsillapítót? Csak óvatosan!

Torokfájás, nátha, ízületi fájdalom ellen, lázcsillapításra mi sem egyszerűbb, mint bekapni egy paracetamol tartalmú tablettát. Előtte viszont gondolja végig, milyen étrendkiegészítőket szed, egyesek ilyenkor veszélyesek lehetnek.

A fájdalom és láz csillapítására kapható gyógyszerek egyik legismertebb csoportja a paracetamol tartalmú készítmények. Enyhítik a fej-, fog-, izomfájdalmakat, a reumatikus és menstruációs fájdalmakat, enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit. Hosszú ideig való szedése, illetve túlzottan nagy dózis bevétele viszont már máj- és vesekárosodást okozhat.

Tilos!

Az alkoholt - ugyancsak májkárosító hatása miatt - határozottan kerülni kell, ha az ember paracetamolos készítményt szed. Bár lázas, influenzás beteg nemigen kívánja meg az alkoholt, azért nem árt tudni.

Ám vannak olyan gyógynövények, táplálékkiegészítők is, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a fájdalomcsillapítóval. A vörös élesztő, illetve az ezt tartalmazó vörös rizs mindenképp kerülendő! A paracetamollal együtt a vese és máj működésének zavarát, rosszabb esetben károsodását okozhatja.

Kerülendő

A mámorbors vagy kava, a noni, az A-vitamin és a kreatin nem okoz ugyan heves reakciót, de szedésüket korlátozni kell a paracetamol mellett.

Fokozzák a paracetamol hatását, ezért jobb elkerülni: aranygyökér, ginseng, borsmenta, eukaliptusz, fokhagyma, bíbor kasvirág (vagy echinacea), páfrányfenyő (azaz ginko biloba). Csökkenti viszont a paracetamol hatását a lenmag, a lyukaslevelű orbáncfű, a pitypang és a glükozamino-szulfát.