Bőrbarát étrend nyárra

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető fontosságú, nyáron viszont számtalan lehetőség kínálkozik, hogy még változatosabbá tegyük. A bőrnek különféle vitaminokra van szüksége, a béta-karotin pedig segít megőrizni a barnaságot.

A téli hidegtől, szárazságtól, széltől gyötört bőr fellélegzik a tavasz beköszöntével, ám a nyár újabb kihívásokat jelent. Az első és legfontosabb az UV-sugárzás elleni védelem, de itt írtunk a hidratálás és a megfelelő tisztítás jelentőségéről. Emellett a bőr védelme és ápolása szempontjából Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa az étrend szerepére is felhívja a figyelmet: a kiegyensúlyozott táplálkozás a szép bőr egyik alapfeltétele.

Ez az étrend zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, fehér húsokra, halakra és magvakra épít, amit nyáron a lehető legtöbb friss, szezonális nyers zöldfélével, gyümölccsel ajánlott kiegészíteni. A bőrnek különösen fontos:

  • A-, a B-, a C- és az E-vitamin;
  • kalciumbevitel;
  • béta-karotin, amely segít tovább fenntartani a bőr barnaságát.

A nyár külön kihívást jelent a rozáceás, pattanásos bőr számára, érdemes tehát felkészülni. A rosacea okozója az Oleronius bacillus, amely egy baktérium, ami a Dermodex folliculorum nevű atkákkal jut a bőrre. A rosacea oki kezelése és megelőzése tehát a baktériumok elpusztítása, illetve az atkák populációjának kordában tartása.