Főkategóriák
Cékla: vörös aranya testnek
A céklát nem véletlenül nevezik vörös vitaminbombának, beltartalma bőven feledteti még a natúr céklalé kissé furcsa ízét.
A cékla korábban "savanyúságként" volt ismert, ma egyre nagyobb teret hódít a konyhában és sokszor saját jogán kerül a tányérra. Nem is beszélve a felismerésről, hogy a céklalé milyen kiváló élettani hatásokkal bír, ezért mind több gyümölcslé-készítményben, étrend-kiegészítő keverékben található meg.
Nézzük, mit is tud ez a "vitaminbomba":
- Főleg káliumban gazdag, de bőven találunk benne vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot.
- Kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, és B-vitaminokat.
- Magas arányban megtalálható benne több értékes antioxidáns.
A céklalé és az egyéb termékek akkor őrzik meg legteljesebben a gumó értékes hatóanyagait, ha kíméletes eljárással, lehetőleg főzés nélkül készülnek.
A cékla, mint gyógynövény számos területen alkalmazható, a teljesség igénye nélkül:
- Antioxidáns hatása révén segít megelőzni a daganatos megbetegedések kialakulását.
- Egyes kutatások szerint gátolja a rákos sejtek szaporodását.
- Erősíti az immunrendszert.
- Jelentős vérképző.
- Támogatja a máj működését.
- Diétázóknak kifejezetten ajánlott: kalória- és szénhidráttartalma is alacsony.
- Javítja a keringést.
- Stimulálja az idegrendszert.
- Vízhajtó és méregtelenítő hatású.
- Jó hatással van a magzat fejlődésére.
Kapcsolodó termékek