Chia és Omega-3. Mi az igazság?
Az aztékok energiabombája, napjaink egyik szuperélelmiszere, nyolcszor több Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a tengeri halak. Nagyon hasznos kis mag, de kezeljük a helyén, engedjük el a szuperlatívuszokat.
A chia, más néven azték zsálya egy virágos növény, magja a dél-amerikai őslakosok nagyon fontos tápláléka volt. Manapság évszázadokra elfeledett, most újra felfedezett szuperélelmiszerként kínálják. Energiát ad, javítja a teljesítményt, erősíti az immunrendszert, hozzájárul a szív egészségéhez, javítja az emésztést, hatékony antioxidáns, segíti a fogyást, hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, erősíti a csontokat.
Ha akarjuk, belefér a szuperélelmiszer igencsak képlékeny definíciójába. Valóban energiát ad, gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és jótékony zsírsavakban. gyakran kiemelik, hogy a chia magja akár 5-8-szor több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a tengeri halak. És itt van a csavar, amiről a reklámok hallgatnak.
Való igaz, hogy rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ám ez egészségünk szempontjából nem túl értékes növényi omega-3 zsírsav, más néven ALA - mondja a táplálkozáskutató. A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA sokkal nagyobb mértékben járulnak hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez, mint az ALA. Omega-3 szempontjából tehát jobban járunk a tengeri halakkal.
Ez persze nem kisebbíti a chia mag értékét, nagyon értékes táplálék, csak annyit szeretnénk kihozni: tudjuk, mit és miért fogyasztunk.