Chili málnával vagy krómmal?
Mindkettővel kiváló, fogyni vágyóknak ajánljuk e párosításokat. Magát a chilit pedig mindenkinek, még akkor is van megoldás, ha nem bírja a csípős ízt.
Főszereplőnk most a chili, ezért mielőtt részleteznénk, hogyan küzd a zsír ellen a málnával és a krómmal, nézzük általános jótékony hatásait. Ez a méregerős paprika tisztítja az orr melléküregeit, védi a szívet és az érrendszert, sejtregeneráló hatással bír, késlelteti az öregedési folyamatokat, és fájdalomcsillapítónak sem utolsó.
Segít megelőzni a gyomorfekély kialakulását, ami első hallásra biztos furcsa egy maróan erős élelmiszer kapcsán. Ám fogyasztása során a gyomor olyan váladék elválasztásába kezd, ami védi a nyálkahártyáját az irritáló anyagokkal szemben.
Tulajdonságait elsősorban a csípősséget is eredményező kapszaicin nevű vegyületnek, magas C-vitamintartalmának, valamint a folsavnak és karotinnak köszönheti. Aki pedig nem bírja az erőset, válassza a chilit vagy esetleg célzottan a kapszaicint táplálékkiegészítőként kapszula, tabletta formájában.
Ami pedig a fogyást illeti, a kapszaicin serkenti az anyagcserét, "égeti a zsírt". A króm részt vesz a zsírok, fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében, és hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához. A málna pedig a benne található ketonok révén segítik a zsír anyagcseréjét.