Cink és szelén: a két immunerősítő
A cink gátolja a kórokozók bejutását a sejtekbe, lassítja a vírusok szaporodását, a szelén stimulálja az immunrendszer működését és antivirális hatású. Emellett az egyre fogyatkozó D-vitamin és a gyorsan ürülő C-vitamin pótlására lehet szükség a tél végén.
Senkit ne tévesszen meg a naptár, vagy az esetlegesen naposabbra fordult időjárás, a télnek, a hidegnek bőven vannak még tartalékai. Sőt, épp ez a dermesztő éjszakákat és enyhe nappalokat hozó átmeneti időszak az, amikor a leginkább ki vagyunk szolgáltatva a kórokozóknak. Korábban írtunk arról, hogy a reklámok által sugallt immunerősítés nem létezik: immunrendszerünket nem tudjuk mesterségesen felturbózni. Viszont ha optimális szinten működik, akkor azt mondhatjuk: tökéletes.
Ennek egyik lényeges feltétele a kiegyensúlyozott étrend, pontosabban, hogy szervezetünk minden szükséges tápanyagból megkapja a kellő mennyiséget. Ezekből ő majd felépíti a védelmet. A gyakorlatban persze ez sokszor kivitelezhetetlen, és van, amiből nem árt a segítség.
Cink és szelén
A cink hiányát például nehéz érzékelni, pedig ez az elem a kórokozók elleni védelem terén igen fontos szerepet tölt be. A leginkább azzal, hogy egyes kutatások szerint lassítja a szervezetben a vírusok szaporodását, illetve képes gátolni a kórokozók bejutását a nyálkahártyák sejtjeibe.
A másik nyomelem, ami az utóbbi időben az immunvédelmet segítő táplálék-kiegészítőkben külön említést érdemel, a szelén. Antioxidáns és antivirális hatású, jelentősen hozzájárul a szervezetbe kerülő kórokozók virulenciájának csökkentéséhez, illetve stimulálja az immunrendszer működését.
Emellett hormonális problémákra ajánlott, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Természetes formában főleg húsokban található, de a brokkoli, káposzta, spenót, spárga, egyes gombafélék, banán, grapefruit, szőlő, kivi, citrom, sárgadinnye, mangó, szeder, narancs, és a diófélék is tartalmaznak szelént.
A túlzott szelénbevitel viszont káros, a helyes mennyiséghez mindenképpen olvassa el adott termék tájékoztatóját vagy egyeztessen háziorvosával.
D- és C-vitamin
Innentől kezdve még a C- és a D-vitamin pótlása lényeges – nem az egekbe emelt dózis bevitele, hanem a pótlás. A C-vitamin vízben oldódik, „pillanatnyilag” nem szükséges a sejtek működéséhez, az a vizelettel távozik. Ezt hidalják át a nyújtott felszívódású termékek, illetve ezért javasolt napjában többször is C-vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani.
A D-vitamint szervezetünk állítja elő a napfény hatására, amiből télen nem áll túl sok a rendelkezésünkre, sőt. Zsírban oldódó vitaminról lévén szó, testünk képes raktározni, de a tavasz közeledtével a készletek fogytán vannak, nagyon sokaknál hiány keletkezik. A D-vitamin elképesztően összetett módon vesz részt a szervezet működésében, többek között az immunrendszer megfelelő működésében játszik fontos szerepet.