Csipkebogyó, a tél adu ásza!

Az első fagyok megjelenésével a természet csipkebogyó formájában rögtön gondoskodik a szervezet ellenálló-képességének javításáról is. Nem csak az immunrendszert acélosítja, ráncok ellen is hatásos.

A csipkebogyó a vadrózsa áltermése, legfőbb hatóanyaga a C-vitamin, amelyből a déli gyümölcsöknél és a paprikánál is többet tartalmaz, de van benne A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is. Magyarországon mindenhol megtalálható, késő ősszel gyakorlatilag lehetetlen nem belebotlani egy-egy piros bogyóktól rikító tüskés bokorba. Talán ezért is ismert annyi népies elnevezése: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró.

A C-vitamin az egyik legkiválóbb immunerősítő, részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, de segíti a csontok képződését és szilárdságuk megtartását. A csipkebogyóban ráadásul természetes formában található meg, ami a mesterségesen előállított C-vitaminnál sokkal hatékonyabbá teszi.

A bogyót késő ősszel, az első fagyok beállta előtt kell begyűjteni, ám ha ezt kihagytuk, számtalan csipkebogyóból készült táplálékkiegészítő közül válogathatunk az év mindne napján. A lényeg, hogy feldolgozása során ne legyen hőnek kitéve, a C-vitamin ugyanis már 50 Celsius-fokon elbomlik.

Magjából olajat is készítenek, ami segíti a sebek nyomainak eltüntetését, enyhíti a napégést, csökkenti a bőr öregedését. Hatásos apró ráncok kezelésére, vagy a papírzsebkendőtől meggyötört orr gyógyítására. Nem csak a házi patikában van helye, készítenek belőle bort, szörpöt, mártást, levest, de felhasználható saláták ízesítésére is.