Csukamájolaj: a régi jóbarát

Az agy, a szív, a szem, a bőr, a máj egészségét segíti, felveszi a harcot a rákkal és a cukorbetegséggel. A csukamájolaj emellett a D-vitamin egyik legkiválóbb természetes forrása.

A csukamájolaj a tőkehal és egyes cápafajok májából kinyert olaj. A "régi időkben" a norvég partok közelében a kifogott tőkehalak máját nagy hordókba rakták, a magától kifolyó, gyönge melegítéskor kicsepegő olajat összegyűjtötték, és számos betegség kezelésére, megelőzésére fogyasztották. A "modern időkben" is megbecsülés övezi, gazdag hatóanyag tartalmú táplálékkiegészítő.

Kedvező hatását, elsősorban a magas A- és D-vitamin, illetve Omega-3 tartalma adja. Ezeken felül sok más ásványi anyag, vitamin és nyomelem is jelen van benne. A D-vitamin fontos szerepet játszik a fogak és a csontok egészségének megőrzésében, az A-vitamin erősíti a bőrt, az immunrendszert és látást, továbbá a nyálkahártyák épségéért is felel. Ez utóbbi túladagolható, ám ehhez egy 50 kilós felnőttnek naponta 1,25 kilogrammnyi csukamájolajat kellene elfogyasztania.

Az Omega-3 zsírsavak elősegítik a megfelelő koleszterinszint és vérnyomás megőrzését, jó hatással vannak az idegrendszerre. Támogatják a kiegyensúlyozott zsíranyagcserét is, így a testsúly szabályozásában ugyancsak jelentős a szerepük. A csukamájolajat a természetes D-vitaminban leggazdagabb ételek közé sorolják. Becslések szerint a humán génállomány 10 százaléka a D-vitamin hatása alatt áll, legkevesebb 500 gén működését szabályozza közvetlenül.

Gyerekek számára az egészséges sejtosztódást és a megfelelő testi fejlődést segíti a csukamájolaj, idősebbek esetében az ízületek és a csontok egészségét, az agyműködést és a látást támogatja. Összetevői enyhítik a premenstruációs tüneteket, segítik a fogyókúrát, a májműködést, bőrproblémák kezelését. A csukamájolaj erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, hatékony 1-es típusú cukorbetegség és egyes ráktípusok ellen.