Cukorbetegként vigyázzon a gyümölcsökkel!
A gyümölcsfogyasztás vitán felül nagyon egészséges, de nem akkor, ha valaki cukorbetegséggel küzd. Mutatjuk, mire kell figyelni.
A nyár a friss gyümölcsök és zöldségek időszaka, kánikulában az ember még külön ki is van éhezve a lédús falatokra. Csakhogy cukorbetegek számára tisztában kell leni azzal is, hogy a gyümölcsök, de bizonyos zöldségek esetén is számolni kell szénhidrát-tartalommal, ráadásul előbbiek a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjához tartoznak. Ez pedig azt jelenti, hogy ezeket semszabad nagy mennyiségben és bármikor fogyasztani – figyelmeztet Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
A WHO és más szakmai szervezetek napi ötadagnyi, összesen mintegy 40 dekányi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolják. Érvényes ez cukorbetegekre nézve is azzal a különbséggel, hogy nekik arányaiban több zöldséget kell fogyasztaniuk, mint gyümölcsöt, és a reggeli, kora délelőtti, valamint késő este lehetőleg kerülniük kell a gyümölcsöket.
Fontos emellett, hogy lehetőleg friss, szezonális árut fogyasszunk, és külön figyelmet szenteljünk szénhidráttartalmuknak. Íme egy irányadó lista, ami adott gyümölcsök 10 dekájában található szénhidrát mennyiségét mutatja:
- 7 gramm vagy kevesebb: alma, citrom, grépfrút, málna, földieper, szeder, görögdinnye, ribizli.
- 8-10 gramm: egres, birsalma, őszibarack, sárgabarack, nektarin, sárgadinnye, narancs.
- 11-15 gramm: cseresznye, meggy, kivi, körte, mandarin, szilva, áfonya.
- 15 gramm vagy több: szőlő, banán, datolyaszilva, gránátalma, mangó.
Még egy jótanács: cukorbetegeknek kifejezetten érdemes egészben enniük a gyümölcsöt, mert a darabolás, pépesítés, turmixolás emeli a glikémiás indexet, vagyis gyorsítják a szénhidrátok felszívódását. Egy-egy étkezés alkalmával maximum két adagnyi gyümölcs elfogyasztása javasolt, ahol egy adag egy marék málnának, meggynek vagy egy ökölnyi például almának, narancsnak felel meg.